Det har vært ei hektisk jubileumsuke på Selbustrand.

Tirsdag kom Kongen, torsdag kom naboskolen, Selbustrand skole, med blomster og sang.

Lørdag var det åpen skole, med svært stor interesse for å lære mer om den helt spesielle folkehøgskolen i Selbu.

- Ikke alle forstod det da skolen ble etablert. Ikke alle forstår det idag, heller. Men sannheten er at dette er en helt unik skole. Jeg vet at alle som har vært elever her gir skoleåret toppscore. Og jeg vet at alle elevene på barneskolen nedi bakken her lærer mer om integrering og menneskeverd enn mange andre, nettopp på grunn av nærheten og fellesskapet med elever og ansatte på Peder Morset folkehøgskole. Jeg har opplevd det selv, sa ordfører Ole Morten Balstad i sin hilsningstale til jubilanten. Balstad er i kraft av sitt politiske verv også leder i rådet for folkehøgskolen.

-Ikke bare Selbu var heldig som fikk skolen lagt hit. Også skolen var heldig som kom til Selbu, sa Ole Einar Aashaug. Han var medlem av det første interimstyret og forretningsfører fra 1968 til bygget ble overlevert. Budsjettet var på 10 millioner kroner. Det endte på 22 millioner. - Og helt uten egenkapital, men lokalt ble det gjort en solid jobb for å skaffe de midlene som trengtes, sa Ole Einar Aashaug.

En av de yngste, og den mest spesielle

Peder Morset folkehøgskole er en av 78 norske folkehøgskoler. Den eldste feiret nylig 150-årsjubileum. Skolen i Selbu er blant de fem yngste og ble skapt etter det mange mente var en vill og umulig idé av Helge Morset.

Bodil Uthus har skrevet boka om Helge Morset, og lørdag fortalte hun de frammøtte om mannen med de store tankene og med gjennomslagskraft sterk nok til å få bygget det "huset" han drømte om. Og om de som bor her, som hver eneste dag får praktisere de store tankene Helge kjempet for.

Og huset, det ser ut som det nesten er nytt, 40 år etter. Mye takket være entreprenøren, Røset AS, som fikk svært mye skryt for jobben de gjorde. Eystein Røset (97) holdt selv tale til jubilanten og fortalte om den store kontrakten firmaet fikk. Han hadde ett ønske, for liksom å sette krona på verket: Å få hengt opp et bilde av Peder Morset og Helge Morset, godt synlig for alle som kommer på besøk.

-Alle norske politikere burde gått her

Gunn Elin Flakne holdt hilsningstale på vegne av Sør-Trøndelag fylkeskommune. Hun har vært medlem av rådet for Peder Morset folkehøgskole i åtte år og er nå varamedlem. - Maken til de folka som jobber her, som jobber her med hjertet utapå, sa Flakne, som mener skolen har et svært viktig plass i norgeshistorien. - Jeg tenker på Prøysens "Jørgen Hattemaker", der et skoleår på Fossan faktisk kan gi oss muligheten til å bli den vi er, til å endre holdninger og skape noen av de drømmene dere har. - Jeg skulle ønske alle norske politikere hadde gått her et par år, sa Gunn Elin Flakne som fikk stor applaus for en frisk tale.