Trondheim kommune har besluttet å be ansatte være ekstra varsomme ved bruk av sosiale medier og installasjon av apper på sine tjenesteenheter, som mobil, nettbrett og lignende. Det skriver de i en pressemelding fredag ettermiddag.

Frarådes å laste ned

– Etter anbefalinger fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NMS) har kommunedirektøren besluttet at ansatte, eller funksjoner, som trenger å utvise særlig høy sikkerhetsbevissthet, frarådes å laste ned og bruke apper som henter inn og deler informasjon som for eksempel TikTok gjør, står det i pressemeldingen.

Men kommunen åpner samtidig for at ansatte med tjenstlig behov kan benytte slike tjenester på sine tjenesteenheter.

– Selv om det nå kommer en anbefaling rundt bruk av TikTok er det viktig å huske at andre tjenester og applikasjoner kan være vel så inngripende og kreve store tilganger og rettigheter på mobilene våre, skriver de videre.

– Det er derfor viktig å alltid ha ettertenksomhet og søke kunnskap om hvilke tjenester som krever hvilke rettigheter, og å tilpasse bruk og tilgang deretter.

Det pågår nå en gjennomgang av ulike tjenesteområder for å avstemme sikkerhetsnivå og tilgang på ulike applikasjoner i kommunens organisasjon.

Sikkerhetsrisiko

I dag ble det også kjent at domstoladministrasjonen i Trondheim forbyr ansatte å bruke TikTok.

Forbudet gjelder på ansatte sine tjenestetelefoner, nettbrett og jobb-PC-er, skriver nettstedet rett24.

Årsaken er at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har konkludert med at appen utgjør en sikkerhetsrisiko.