Søndag startet det som for mange er høstens, om ikke årets aller viktigste og vakreste eventyr - elgjakta.

Flere tusen jegere var ute første jaktdag og de første dyrene har allerede falt for dyktige skyttere.

I fjor ble det skutt rundt 820 elg på statsallmenningene i Sør-Norge, fordelt på om lag 2000 jegere. Frem til 23. desember skal noenlunde samme antall dyr etter planen felles.

Damene tar innpå

Tradisjonelt er dette "the mans world", men stadig flere kvinner er å finne - både på elgpost og i andre jaktsammenhenger.

I alt er 528 000 norske menn og kvinner er oppført i Jegerregisteret og i løpet av 15 år er antallet kvinnelige jegere doblet og teller nå, i følge nettstedet jeger.no, over 80.000. Hver tredje person som tok jegerprøven i fjor, var kvinne.

– Dette er ikke tilfeldig, men et resultat av målrettet arbeid, sier Tilde Bråthen. Hun er kvinnekontakt i Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF) Trøndelag.

– Det har blitt gjort en omfattende jobb ute i lokallagene. Fra 1.august 2021 til 1.august 2022 økte NJFF region Sør-Trøndelag mest på landsbasis i antall medlemmer. Sør-Trøndelag har nesten 25 prosent økning i antall kvinnelige medlemmer i samme periode, sier hun og legger til at dette er nest beste region i landet:

En av de kvinnelige jegerne som blir å finne i de trønderske skoger ut over høsten, er Jenny Malene Haarberg fra Steinkjer.

Hun sier at man opplever mye fint med å være på elgjakt, og at det for hennes del var nærheten til hund, som gjorde at hun ble med sin far på jakt da hun var yngre.

– Dette gjorde at jeg fikk litt blod på tann og tok jegerprøven, sier hun og innrømmer at hun i starten fikk noen reaksjoner på at hun som kvinnelig jeger var med på en forholdsvis mannsdominert geskjeft:

Flyttet kommunestyremøtet

At elgjakta er viktig for mange, fikk man et godt eksempel på i fjor, da lokalpolitikeren Oskar Lindstad Tørres fikk med seg resten av kommunestyret i Røros til å flytte møtet som var lagt til første jaktuke.

Derfor var det kommunestyremøte i forrige uke på Røros - ikke kommende.

Også i Tydal er elgjakta viktig, men her holder man kommunestyremøte førstkommende torsdag, selv om ordfører Jens Arne Kvello, og sikkert mange andre i panelet, nok helst hadde sett seg selv ikledd jaktklær og med blankpusset ny-innskutt rifle.