Det er mye man må tenke på dersom man skal komme seg inn på boligmarkedet.

– Det aller første rådet er så kjedelig som at man må begynne å spare, sier Reinskou.

Han understreker at man bør starte med det lenge før man har tenkt seg inn på markedet. I tillegg kan det være en stor for del for konfirmanter og ungdommer som jobber på fritiden å starte sin sparing i BSU (Boligsparing for ungdom) eller i fond.

BSU kan man starte med fra barna blir født, og Reinskou mener dette er det første, gode steget.

15% egenkapital

Når man har tenkt seg ut på boligmarkedet så er egenkapital noe man må tenke på.

– Ofte er manglende egenkapital det springende punktet, fordi Finanstilsynet har satt noe som heter boliglånsforskriften og der kreves det 15% egenkapital, sier Reinskou.

Håpet er ikke helt ut om man mangler egenkapitalen, og det finnes forskjellige løsninger.

– Husbanken har noe som kaller startlånordning. Der du kan få et lån på det siste av kjøpesummen, som banken ikke kan hjelpe deg med, sier han.

Dersom du ikke får startlån fra Husbanken som administreres av kommunene, så kan man også få hjelp hjemmefra.

– Dersom man har foreldre som kan stille en kausjon for egenandelen som trengs, eller har penger stående på bok og kan gi et gunstig lån er det gode alternativer til egenandelen, sier Reinskou.

Dersom du ikke får startlån eller har foreldre som kan hjelpe deg, så kan du muligens få hjelp til dette i banken.

– Alle banker har lov til å avvike kravet på 15% egenkapital i en viss andel saker. Hos oss i Rørosbanken har vi sagt at dersom kunden har mulighet til å betjene et lån, så ønsker vi å bruke denne kvoten på å hjelpe unge inn på boligmarkedet, forteller han.

Stopp i tide

Før man går inn i en budrunde, så er det viktig å få avklart hvilken ramme man kan kjøpe innenfor, og stoppe i tide med budene.

– Jeg anbefaler ofte å være med på to-tre budrunder, så man kan øve seg på å å stoppe i tide, sier Reinskou.

Helt til slutt har Reinskou ett siste råd.

– Ikke les for mye av de store avisoverskriftene hvor det står at det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. Vi finner løsninger til de aller fleste, avslutter han.