Her er det nye fylkestyret for AUF i Trøndelag:

Leder Håkon Einarsve Stjørdal 1. nestleder Emilie Græsli Selbu/Tydal 2. nestleder Helene Wean Hommelvik IRG Severin Aarmo Ytre Namdal RUTA Solveig Rennan Indre Fosen MILK Johannes Hembre-Ingul Levanger LINK Oskar Sandø Inderøya FS Ivar Østby Røros FS Hanne Aune Indre Fosen FS Kristin Nybrodahl Hommelvik FS Marita Hansen Trondheim

Landsstyret LS Håkon Einarsve LS Emilie Græsli LS Gjermund Gorset LS Helene Wean

Ivar Østby fra Røros AUF ble valgt inn i det nye fylkesstyret. Foto: AUF Trøndelag

Her er det politiske hovedpunktene AUF i Trøndelag nå skal jobbe for:

Klima og miljø

at staten skal være en nullutslippsaktør, i alle ledd, innen 2030. si nei til bygging av nye utenlands kabler, og heller bruke kraftoverskuddet til kraftkrevende industri i Norge. innføre en progressiv klimaskatt der de som forurenser mest betaler mest. bygge ut bredbånd og fiber i hele landet i løpet av femten år. innføre 12 “kjøpefri” -dager i løpet av året hvor alle butikker er stengt, i tillegg til å videreføre søndag som felles fridag. kutte merverdiavgiften på produkter og tjenester som bidrar til gjenbruk og reparering. For eksempel sykkelverksted, skreddere o.l. øke dagens pantesats til 5 og 3 kroner. jobbe for en internasjonal panteordning. gjeninnføre pant på glassflasker. subsidiere bønder som velger miljøvennlig matproduksjon. stille strengere krav til at det skal serveres kortreist mat på offentlige instanser som aldershjem, barnehager og kantiner, der hvor dette er mulig, for å kutte i transportutslipp. styrke bøndenes økonomiske posisjon gjennom å øke subsidiene både for små og store gårdsdrifter. arbeide for en levedyktig rovdyrstamme i Norge, men samtidig for at Stortingets rovviltforlik fra 2011 følges opp. alle inntekter fra flyseteavgiften skal brukes på å finansiere mer miljøvennlig transport. opprette et nasjonalt ungdomskort på all kollektivtransport til 200 kroner i måneden. oppheve AtBs sonegrense mellom sone A (Stor-Trondheim) og sone B3 (Værnes). fullelektrifisere hele landtransportsektoren i løpet av fem år. fullelektrifisere hele transportsektoren i løpet av ti år. elektrifisere hele det norske jernbanenettet, men prioritere elektrifisering av Trønderbanen og Meråkerbanen. sikre at sårbare og verdifulle områder som LoVeSe, iskanten, polarfronten og uåpnede deler på norsk sokkel forblir oljefritt. at Norge skal stanse all olje- og petroleumsvirksomhet innen 2035. øke antallet klimaflyktninger som får bli i Norge.

Økonomi og ulikhet

innføre et nytt nivå i toppskatten, hvor all inntekt over to millioner skattlegges minst 65% og all inntekt over fem millioner skattlegges minst 75%. senke skattene for de med de laveste inntektene. gjeninnføre en mer rettferdig formuesskatt. gjeninnføre skatt på arv og heve fribeløpet. innføre pensjon fra første krone. fjerne frikortet. Sette en “symbolsk” skattesats for inntekter under dagens frikortgrense. at BPA-ordningen rettighetsfestes for alle under 30 år, uavhengig av assistansebehov. at tegnspråk skal innføres som et valgfag på ungdomsskolen. jobbe for å senke prisene på internett og på sikt gjøre det gratis. innføre gratis barnehage fra året barnet fyller tre, og på sikt gjøre barnehage gratis for alle barn i Norge, inkludert barn som venter på svar på asylsøknad. fjerne kontantstøtten. lovfeste lik lønn for likt arbeid. at ledergrupper i selskapene der staten har eierandel, direktorater og statsetater, samt aksjeselskap av en viss størrelse skal bestå av maksimalt 60 % av ett kjønn. innføre moderat kjønnskvotering ved stillinger hvor et kjønn dominerer sterkt. fjerne dagens BSU-ordning. fjerne rentefradraget på boliglån. si nei til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg. øke støtten til den andelen av befolkningen som lever under fattigdomsgrensa.

Skole og utdanning

innføre gratis skolemåltid hver dag på alle grunnskoler og videregående skoler. få helsesøster på skolen hver eneste dag på alle skoler innføre valgfag på mellomtrinnet. innføre leksefri skole. opprettholde nærskoleprinsippet. innføre trafikalt grunnkurs i ungdomsskolen. Innføre et karakterløst fag med fokus på psykisk helse, hverdagsøkonomi og livsmestring i skolen. lovfeste retten til lærlingplass. at alle ungdomsskoler skal ha et tilbud om demokrati i praksis som valgfag, og at 22. juli skal bli en del av pensum til alle skoler i Norge fra og med elevene går i 5. klasse. at flere skoler skal få muligheten til å besøke Utøya og andre steder hvor man kan lære om demokratiets historie, og at staten skal subsidiere en slik tur. Innføre en lov som hindrer private barnehageeiere å ta ut utbytte. Innføre heldagsskole i grunnskolen. Innføre en time fysisk aktivitet daglig i skolen. Avskaffe eksamen som vurderingsform i ungdoms- og videregående skole. Innføre en standardisert mappevurdering vurdert av ekstern sensor. At hver skole skal ha minst en mobbe-ansvarlig blant de ansatte ved skolen. Starte en ordning med frokost på alle videregående skoler i Trøndelag. At staten skal dekke førerkortet til alle fagarbeidere som går en faglinje der den aktuelle jobben krever førerkort

Demokrati

at Norge skal anerkjenne Palestina som selvstendig stat. at Norge skal innføre en full økonomisk, akademisk og militær boikott av staten Israel. at Norge skal jobbe aktivt for militær nedrustning innad i NATO og at NATO må påta seg en lederrolle for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. at det skal opprettes et ungdomsråd i FN. at Norge skal holde seg utenfor den Europeiske Union. skrive om grunnloven slik at 16-åringer får muligheten til å stille ved kommune og fylkestingsvalg, og til å stemme ved kommune og fylkestingsvalg. Innføre fridag på valgdag og at valgdagen legges til onsdag at nazistiske organisasjoner forbys ved lov. ikke at politiet skal ha våpen på kroppen, men fortsette å ha våpen låst ned i bilen.

Helse

At alle bør være antatte organdonorer og ikke antatt ikke-donorer slik som i dag At man må avskrive seg å være organdonor om man ønsker det. gjøre bind, tamponger og menskopp gratis. at HPV-vaksinen skal være gratis og tilgjengelig for alle. gjør all prevensjon gratis for alle. at aldersgrensen for bytting av juridisk kjønn og kravet om diagnose oppheves. at alle kommuner skal utarbeide handlingsplaner mot seksuell trakassering Innføre et tredje kjønnsalternativ i alle ID- dokumenter.