Noen har gått bort - noen har kommet til. Noen har blitt litt tynnere i luggen og kanskje litt gråere ved tinningen. Det har vært lange dager og utfordringene har har vært mange. Ja ved enkelte anledninger har det vel også blitt diskutert om dette er noe å fortsette med.

Like fullt - Nea Radio kan denne uka feire 20 år som lokalradio i Røros, og det i de samme lokalene der det hele startet, i Sjøvold Trevarefabrikk i Ol Kanelesaveien 2.

1. juli 1999 kunne daværende rørosordfører Even Erlien og hans kollega fra Selbu, Torbjørn Olsen, klippe snora og erklære Nea Radios 3. avdeling for åpnet.

To år tidligere hadde avdelingen i Ålen åpnet - det første "distriktskontoret", og nå var turen kommet til Røros.

Det var mye arbeid som lå til grunn for snorklippingen den fine sommerdagen i 1999. I ukesvis hadde håndverkere og frivillige snekret studio og teknisk utstyr var kjøpt inn og montert.

103,5 og 104,7

To FM-sendere - som i dag, var også installert, slik at store deler av kommunen kunne ta inn lyden som ble produsert i lokalene i Trevarefabrikken.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ikke fullt så mange på 20-årsdagen som på åpninga. Foto: Per Magne Moan

Den første avdelingslederen var en nygift Tore Østby, som sammen med kona Tove, etter hvert ble to svært så kjente stemmer i eteren på Røros. Også Roger Østby ble ansatt med ansvar for den tekniske biten.

Et raskt overslag viser at opp mot 50 personer på et eller annet tidspunkt har vært ansatt eller engasjert i Nea Radios avdeling på Røros. I tillegg har det vært mange som har bidratt på frivillig basis.

Flere adresser

I 2007 flyttet radioen inn i Arbeidets Rett sine lokaler på Autotomta, og i 2010 ble Gamle Røros Bruk i Tollef Bredalsvei ny adresse.

I 2015 var det en ny runde med flytting - denne gangen tilbake til nyoppussede lokaler i Trevarefabrikken - en adresse radioen også har i dag.

Fra lokal til regional

I starten var det sterk fokus på lokale sendinger der de tre avdelingene, Holtålen, Selbu/Tydal og Røros hadde egne sendinger. I tillegg var det samsendinger på ettermiddagene. Samsendingene med NRK Trøndelag var også viktige.

Avtalen med rikskringkastingen var slik at når NRK Trøndelag hadde sendinger, så gikk disse også på Nea Radio. Ut over dette kunne Nea Radio sende som de ønsket. Denne avtalen varte frem til innføringen av DAB 1. februar 2017. Siden denne dagen har Nea Radio sendt 24 timer i døgnet året rundt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Jubileumskake må til. Foto: Per Magne Moan

FM, DAB og Nett

For å utnytte resursene bedre ble det etter hvert mer og mer samsendinger og da det ble klart at man måtte gjennomføre overgangen til DAB, så ble alle enhetene slått sammen. I tillegg ble et nytt avdelingskontor åpnet på Stjørdal.

De såkalte DAB-blokkene ble lagt ut på auksjon og Nea Radio fikk tilslaget på det som kalles Lokalblokka for Trøndelag. Dette medførte en større utbygging av DAB-sendere. Ennå er ikke dette arbeidet helt ferdig, da det planlegges videre utbygging i områder nord i fylket.

I tillegg til DAB så fikk mange lokalradioer, deriblant Nea Radio fortsette å sende på FM. Denne tillatelsen galdt først til 2021, men ligger nå godt an til å kunne fortsette til 2026.

I tillegg til DAB og FM så er Nea Radio også på nett og med det tilgjengelig over hele verden der man har mobilnett eller bredbånd. Og vi vet at vi har lyttere som kjøper med seg bingobonger for å kunne spille bingo ved bassengkanten på sydenturer.

På jubileumsdagen hadde vi besøk i studio av tre av de som var med helt fra starten av, og som tidvis er med den dag i dag. Terje Forsberg, Tore Østby og Kåre Wessel har mange historier fra lokalradioens år på Røros.

Hør innslaget igjen her: