Blant de 500.000 jegerne som er oppført i jegerregisteret i det foregående jaktåret er 85,5 prosent menn og 14,5 prosent kvinner. De fire siste årene har andelen kvinner registrert i jegerregisteret økt med hele 22,1 prosent. Dette er et historisk høye tall, og aldri før har den kvinnelige andelen vært høyere. Fortsatt ønsker og jobber NJFF for at flere kvinner skal ta del i jakta og bli aktive jegere. ​

Gutta vil ha oss med

Jannicke Øien er jeger, 29 år og fra Ørlandet. Hun jobber som sykepleier i Trondheim og bruker naturen til å koble av. Interessen for friluftsliv har alltid vært der, men da hun skaffet seg jakthund falt siste brikken på plass, og hun ble bitt av jaktbasillen.

– Jeg har alltid syntes at gordonsettere var flotte hunder. Jeg leste meg opp om rasen, og skjønte at om jeg skulle ha en slik hund, så måtte jeg jakte også. Nå er det tre år siden jeg fikk hund og tok jegerprøven på samme tid. Alt skjedde veldig raskt og i starten ble jeg litt stresset. Tenk om jakt ikke var noe for meg? Hva med hunden da? Heldigvis var det ikke noe å bekymre seg for. Fjellturene ble raskt lengre og driven etter å komme seg ut på jakt stadig sterkere. Jeg hadde funnet meg selv, og jakten på nye eventyr ble sterkere, forteller Jannicke. - Kontakten og samarbeidet med hunden skapte en driv til å komme meg på høyfjellet der jeg søkte adrenalinet og spenningen når hunden tar stand på rype, forteller hun.

Jannicke jakter småvilt, for det meste rype og skogsfugl, men også ender og gås som det er mye av ute på Fosen. Hun har bare positive erfaringer med å bli tatt imot som fersk jeger. –Jeg ble tatt veldig godt imot, og føler ikke jeg blir sett på som «jente». Flere og flere jenter jakter, og jeg oppfatter at guttene synes det er kult at vi ønsker å være med. Det eneste negative jeg har merket meg er at det er dårligere utvalg av jaktklær. ​

Bruk lokalforeninga di

Selv om flere og flere kvinner tar jegerprøven og er oppført i jegerregistreret er det fortsatt mange som ikke kommer seg ut på jakt. Terskelen kan virke stor, og man vet ikke helt hvor man skal begynne. Jannicke har gode råd til nybegynnere som ønsker å jakte. –I starten var det litt vanskelig å bli kjent med andre jegere, men ved å melde meg inn i et lokallag kom jeg raskt inn i miljøet og fikk god kunnskap og oversikt over tilbud i kommunen. Mange foreninger har også egne arrangement for nye jegere og også egne jenteaktiviteter. Aktiviteter er kjernen i NJFFs kvinnesatsing. NJFF-sentralt deler årlig ut aktivitetsmidler til lokalforeninger og fylkeslag som ønsker å arrangere aktiviteter rettet mot kvinner. I 2019 har rekordmange foreninger søkt, det er nesten 800 aktiviteter planlagt for kvinner. Dette er alt fra skytekvelder, hvor mange stiller både med utlånsvåpen og instruktører for de som ønsker det, til parteringskurs, friluftscamper og damedøgn i elva. Altså noe for enhver smak.

Tips til nybegynnere

For å bli en god jeger trenger man både kunnskap og erfaring. Jannicke anbefaler alle nybegynnere å lytte til de erfarne jegerne. De har ofte mye kunnskap og råd på lur for hvordan man kan lykkes. I tillegg anbefaler hun å bruke lang tid på å finne riktig våpen. –Lån våpen av venner eller familie før du bestemmer deg, og test de ute på jakt. Ofte kan du få låne våpen fra butikkene for å teste de hjemme. Jeg ble for ivrig og hastekjøpte ei hagle. Nå ser jeg at det er flere ting med hagla jeg ikke er fornøyd med, forteller Jannicke.

For å bli kjent med flere jegere meldte Jannicke seg på en jaktprøve. Alt var nytt og hun oppdaget raskt at hun visste svært lite om sporten.

–​ Det at hunden jakter med vinden var nytt for meg, og interessen for konkurransen vokste med den nye kunnskapen jeg fikk. -Jeg oppdaget også hvor enkelt det er å bli kjent med andre jegere. Det blir ekstra spenning de dagene det er mye fugl og man blir veldig engasjert i de andre hundene. Siden alle har samme interesse blir man godt kjent med de andre på samme parti. Stemningen er på topp og de mest erfarne deler ofte gode jakthistorier med oss som er nye jegere. Jeg anbefaler alle som er usikre til å hive seg med på en jaktprøve eller møte opp og bli med å gå en dag for å se hvordan det fungerer. Dommerne gir gode instrukser før man starter og hjelper til under slipptiden dersom man er usikker på noe. Du lærer mye om din egen hund underveis og får mange tips fra de andre i gruppa, avslutter Jannicke.

Jannicke ønsker å inspirere andre jenter til å begynne med jakt. Følg henne på Instagram for å se flere bilder.

Se mer hos NJFF og Jakt og Fiske.