– Mattilsynet vurderer at løpet er i tråd med regelverket. Vi observerer også at dere i stor grad selv gjør gode evalueringer av løpet som en helhet og stadig tilstreber forbedringer, konkluderer Mattilsynet i en tilsynsrapport om Femundløpet 2018.

Mattilsynet har opprettet et nasjonalt tilsynsteam for hundeløp, bestående av tre inspektører, for å behandle alle løp likt og for å bygge kompetanse innenfor hundeløp.

Tilsynsteamet var tilstede under Femundløpet først og fremst for å drive tilsyn med arrangøren, men de ville også gripe inn hvis de observerte eller ble varslet om hendelser med hundene.

– Det var ifølge rapporten ingen som helst grunn til å gripe inn. Tvert imot beskriver rapporten en organsisasjon, og ikke minst ei veterinærgruppe, med gode rutiner og retningslinjer, skriver Femundløpet i ei pressemelding.

Mattilsynets rapport inneholder ingen påpekninger av ting som må forandres, men de nevner merking av en av veipasseringene som et forbedringspunkt. Ellers referer de til Femundløpets egne evalueringer og nevner noen punkter, slik som avstander mellom merkestikker og den krappe svingen øverst i Kjerkgata etter start.

– Rapportene fra Mattilsynet både i fjor og i år, samt fra eget veterinærteam, kan vel summeres at fokuset på hundevelferd har vært en dyrevernmessige suksess de siste årene, sier daglig leder i Femundløpet, Jon Anders Kokkvoll.