Nytt testregime på skolene gjør at elevene kan være på skolen selv om noen i klassen har gått påvist smitte.

Men for tiende trinn på Stokkan ungdomsskole har det blitt særlig vanskelig.

- De aller fleste tilfellene vi har funnet der går i 10. klasse. Disse elevene er nå i september i ferd med å gjennomføre konfirmasjon som ble utsatt fra i vår. Selvfølgelig er det problematisk å være på skolen når konsekvensene av smitte kan bety ny avlysning, og fraværet har blitt svært høyt de siste dagene, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen i en pressemelding lørdag ettermiddag.

Mange av elevene skal ta egentest hjemme i helga, og antallet positive svar der vil gi smittevernarbeidet viktig retning videre.

- Denne gangen venter vi ikke på svarene før vi går videre med tiltak. Skolen og familiene trenger trygghet og forutsigbarhet, og i samråd med kommuneoverlegen er det nå besluttet at hele 10. trinn på Stokkan Ungdomsskole holdes i karantene til og med tirsdag.

Elevene tilbys digital undervisning mandag og tirsdag, og det kreves en ny hurtigtest som skal tas før man kan møte på skolen onsdag.

Stjørdal kommune er godt i gang med metodikken Test for karantene i sitt TISK-arbeid, og har allerede spart mange barn og unge fra karantene sist uke.

- Omfanget av testing er blitt stort, og vi har også tatt i bruk egentesting av barn. Per i dag er 43 skoleklasser berørt av disse tiltakene, fordi vi fikk mange barn smittet på kort tid, sier Vonen.

Det er ikke mange i hver klasse som er smittet, og de fleste kan derfor være på skolen mot at de tester seg.