– Det er ikke få kjæledyr som får behandling i juletiden, og de fleste henvendelsene er fra bekymrede hundeeiere. Fet julemat eller godterier som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Mange hundeeiere ender opp hos dyrlegen i løpet av julen – Den vanligste juleskaden er hunder som har spist noe de ikke skulle, og det vi ser mest av er sjokoladeforgiftning, men også druer, rosiner, store bein, bolledeig og ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, sier Tor Kvinge, veterinær tilknyttet Tryg og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

Mange blir syke, noen omkommer Mange tusen har anskaffet seg kjæledyr under pandemien, og nordmenn bruker over en halv milliard kroner i året på å forsikre sine kjæledyr. Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i titusenvis av kroner.

– Det er jo ikke alltid at eierne får med seg at hunden har spist et eller annet de ikke burde, og det kan gjerne gå mange timer før de faktisk får symptomer. Hunder som blir syke etter å ha spist sjokolade pleier ofte å bli veldig syke. Hver eneste jul har vi tilfeller som krever kirurgisk inngrep, at vi må åpne opp og fjerne bolledeig, pinnekjøtt eller bein. Det hender også at dyrene omkommer, sier den erfarne veterinæren.

Også pus kan bli rammet Det er ikke bare hunder som risikerer å bli alvorlig syk i julen, også katteeiere må passe på. Julepynt og giftige planter er blant de farligste truslene til pus.

– Det kan gi enormt farlige skader hvis katten for eksempel spiser litt av julebånd som så kommer ned i tarmen. Slike ting kan i tillegg være vanskelig å se på røntgen, og er ofte en utfordring for veterinærer, sier Kvinge.

Dette må du passe på i juletiden: Julekvelden: Pass på innpakningspapir og bånd. Disse kan kvele katter. Ikke gi dyrene salt eller søt mat.

Sjokolade: Må unngås! Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig forgiftning. Kakaobønner inneholder Teobromin som er giftig for hunder. Alle produkter som inneholder kakaobønner kan derfor potensielt forårsake forgiftning hos hunder. Hunder som får i seg mye mørk sjokolade kan dø av det.

Bakst: Gjærdeig kan føre til alkoholforgiftning

Brannskader: Vær forsiktig med levende lys, åpne peiser og varme gryter. Tynne ledninger med julelys kan være fristende å tygge på for katter og valper.

Juleblomster: Julestjernen er giftig, det samme er flere andre blomstertyper. Hold dyrene unna!

Kast rester: Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. Ikke gi hunden din rester fra julemiddagen, det kan føre til en ubehagelig hundediaré. Hunden kan bli alvorlig syk av julemiddagen din.

Akutt nyresvikt: Druer og rosiner er også farlig. Tryg har hatt saker hvor hunder har fått akutt nyresvikt. Kun et par druer kan føre til alvorlige mageskader hos små hunder.

Ha kull i huset: Ha flytende kull eller kull i pulverform. Om hunden har fått en lett forgiftning eller løs mage kan flytende kull hjelpe. Medisinsk kull er effektivt mot ulike forgiftninger, kan kjøpes på apotek.

Noe snacks er bra: En hund kan trygt få gulrot, agurk og eple å gnage på.

Dersom du mistenker at kjæledyret din har spist noe som kan være farlig, eller du ser at allmenntilstanden er nedsatt, er det viktig å kontakte en veterinær. Ved forgiftning kan Giftinformasjonen kontaktes på tlf. 22991300