De siste dagene har snøskredfaren i Trøndelag økt, og mandag skredfaren på farenivå 4 - stor.

- Vedvarende svakt kantkornlag og mye nysnø med vind gir krevende forhold. Naturlig utløste skred forventes. Unngå skredterreng, skriver Varsom.no på sin nettsidei vurdering av skredfaren søndag og mandag.

Skredfaren vil tirsdag minke i Trøndelag til faregrad 3, ifølge varslingstjenesten. Farenivået vil allikevel være betydelig, og risikoen for utløsning av skred fortsatt er stor.

- Det er mye nedbør og vind, og når du da får snøfokk og den legger seg i leterreng, så vil det danne seg skavler eller flak på snøen. Det er verken noe trivelig å gå på ski på eller å befinne seg i.

Det sier daglig leder og guide i toppturoperatøren Svalbard Backyard, Erlend Kjørsvik fra Frosta, som ofte er ute på topptur med ski på beina.

Unngå skredterreng

Ved faregrad fire eller fem , trengs ingen ytre påvirkning fra mennesker for å utløse skred, mens det ved faregrad to og tre er fare for menneskeutløste skred. Uansett farenivå, råder Kjørsvik de som har tenkt seg på topptur til å unngå skredterreng.

- Det er alt over 30 grader bratt, og utløpssonene derifra. For er du i 30 grader bratt så går skredene, men holder du deg under det, så kan du føle deg litt trygg.

Kjørsvik er derimot tydelig på at man bør se seg litt rundt, slik at man ikke havner i utløpssonene for et mulig skred.

- Hvis du er under et 30 graders heng på et fjell er du også utsatt, så du bør tenke på hvor langt et skred kan skli, for det kan fortsette langt utover flaten. Jeg ville aldri oppholdt meg under

Husk sikkerhetsutstyr!

Kjørsvik sier det alltid er viktig å ha med nødvendig sikkerhetsutstyr på topptur, deriblant skredsøkeren. Foto: PER HÅKON SOLBERG / NRK

- Man må alltid ha med seg spade, søkestand, sender/mottaker (skredsøker journ.anm.).

- Det er ikke sikkert det er deg selv som blir begreavet, men at det skjer et skred. Da er det greit å kunne hjelpe de som trenger hjelpen din, og da er. I tillegg er det greit å ha førstehjelpsutstyr med i tilfelle det skal skje noe, og mat og drikke.

På Varsom.no finnes nyttig informasjon om skredfaren i hele Norge, i tillegg til enkle verktøy for å planlegge turen etter bratthet.

- All informasjon finner du på Varsom Regobs. Du kan laste ned en app som heter Varsom, eller gå inn på Varsom.no. Da finner du bratthetskart og informasjon om hvor stor faregraden er. Men det kan være vanskelig å forstå hva det betyr hvis man er litt fersk, og er du i tvil, så spør noen hva de forskjellige begrepene betyr, sier Kjørsvik avslutningsvis.

Hør hele intervjuet med Erlend Kjørsvik i lydfilen under.