Politiet melder om svært feststemte trøndere fra Rørvik i nord til langt sør i fylket natt til 16. mai. I løpet av natta har det blitt foretatt hele 28 utrykninger.

– I all hovedsak er det snakk om naboklager fra folk som rett og slett ikke får sove, sier operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Wenche Johnsen til Nea Radio.

– Stort sett hjelper det å få oss på besøk og folk roer ned festlighetene.

I to tilfeller i Trondheim endte det imidlertid med drukkenskapsarrest da det å roen ned ikke ble sett som et akseptabelt alternativ.

– Vi kan bare anta at restriksjonene som er pålagt oss de siste månedene har noe med den voldsomme festgleden å gjøre, sier Johnsen.

Umulig å håndheve

Nå når koronarestriksjonene letter noe, har folk lavere terskel for å samles.

– De nye retningslinjene handler mye om avstand og det er helt umulig for oss å følge med på hvor tett folk sitter sammen på private fester, vedgår Johnsen.

– Men vi håper at folk tar hensynet til koronasmittefaren på alvor.

Bunad i arresten

Operasjonslederen venter ikke at natta til nasjonaldagen skal bli mindre hektisk.

– 16. mai er jo en festdag med lange tradisjoner i Trøndelag. Men det vi har sett de senere årene er at selve nasjonaldagen faktisk har blitt enda mer travel for oss. Hun forteller at det ikke er sjeldent å måtte sette bunadskledde mennesker i drukkenskapsarrest.

– Man er på Champagnefrokost og koser seg i timesvis og da kan det fort bli problemer når en skal reise seg for å feire videre ett annet sted. Dette tror hun imidlertid ikke blir et like stort problem i år som tidligere.

– Situasjonen vi er inne i vil nok bidra til at vi får mindre bunadskledde folk i fyllearresten, konkluderer hun.