Mens MENY-kjeden har lagt bak seg et sterkt år med en positiv omsetningsvekst på rundt 2 prosent mot 2020, tar lokalmat nye høyder med en eventyrlig vekst på hele 13 prosent. Lokalmat endte med en omsetning på 1,35 milliarder kroner i 2021.

- På ti år har lokalmat gått fra å være veldig smale produkter for spesielt interesserte til noen mange vil ha. Dette er en gledelig og viktig utvikling som bidrar til flere lokale arbeidsplasser og mangfold av leverandører, samt større utvalg av norskproduserte varer i våre butikker, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

MENY-sjef Vegard Kjuus. Foto: MENY

Korona-effekt

I 2011 solgte MENY lokalmat for drøye 200 millioner kroner. På ti år er salget nesten sjudoblet. Nå utgjør lokalmat seks prosent av MENYs omsetning. Salget har skutt fart de siste to årene, noe Kjuus tror blant annet skyldes økt bevisstgjøring hos forbrukere som et resultat av korona.

- Da pandemien rammet våren 2020, kjørte vi markedskampanjer for å hjelpe de små og sårbare lokalmatprodusentene. Vi så en umiddelbar økning, som gledelig nok har holdt seg. Lokalmat handler om kvalitet og matkultur, men også utnyttelse av lokale råvarer og en tydelig geografisk identitet, sier Kjuus.

De fleste lokalmatprodusenter har startet i det små med varer i en eller to MENY-butikker, men som nå er tilgjengelige i alle 187. Eksempler er Jentene på Tunet, Ask Gård, Røyland Gård og Bjertnæs & Hoel. Noen har til og med startet med eksport, som Sigdal Knekkebrød og Den sorte havre.

- Jeg er imponert over hvordan lokalmatprodusentene har utviklet seg. Vi har klart å bygge en arena for kompetanse-, samarbeid- og innovasjonsdeling, sier Kjuus.

LOKALMAT er vinneren hos MENY Foto: MENY:

MENY samarbeider i dag med 450 lokalmatprodusenter og tilbyr til sammen mer enn 4000 lokalmatprodukter.

Vekstvinnerne i 2021 – lokalmat i MENY:

Blant vinnerne hos Meny finner vi tre trønderske lokalmatbedrifter: På topp ligger Jentene på tunet (Selbu), pen økning også for Galåvolden Gård (Røros) og Garnvik Røkeri (Frøya).

Her er topp ti:

Jentene på tunet (håndlaget sjokolade), Selbu, + 236% Balholm (fruktdrikker), Balestrand, +159% Klokk & Co (håndtverksøl), Oslo, +107% Galåvolden Gård (gårdsmat), Røros, + 94% Metervare (håndtverkspølser), Oslo, + 87% Thorbjørnrud Ysteri, (håndtverkoster), Hadeland, +78% Ostegården (håndverksoster), Fana utenfor Bergen,+67% Bamsrudlåven (gårdsis), Mysen, +53% Garnvik Røkeri (røkt laks og ørret), Frøya, +43% Nøisom (håndverksøl) Fredrikstad, +42%

(Kilde: MENY)