Kåre Norvik fra Trøndelag brann- og redningstjeneste har med sine menn bistått svenske kolleger i det som har utviklet seg til den største brannkatastrofen i Sverige gjennom tidene.

Den norske gruppa på 46 personer kommer fra Røros, Trondheim, Namsos og Stjørdal.

Sliter på mannskapet

- Disse brannene sliter veldig på mannskapet, og at vi får forsterkning av norske kolleger og fra andre land er uvurderlig. Det sier befal Pärra Jönsson fra redningstjenesten i Härjedalen.

Basen for innsatsen ved Fågelsjø, der Nea Radio møtte brannmennene onsdag, ligger langt ute i skogen der et område på 4000 hektar er svidd av. Bakken er sotsvart, og det er helt stille i skogen.

Som på kirkegården

– Det er som på en kirkegård. Her finnes det ikke noe levende liv, sier Jönsson videre. Han har jobbet nærmest døgnet rundt de ti siste dagene. Han sier at brannene i dette området er under kontroll.

– Det råder en forsiktig optimisme, men det vil ta lang tid før faren for at brannene skal blusse opp igjen er over.

Ingen personer er skadd i brannene.

Verdier for 900 millioner har så langt gått opp i røk i brannene i Sverige. Foto: Marit Manfredsdotter
– Vi blir her så lenge Sverige trenger oss, sier Kåre Norvik fra Trøndelag brann- og redningstjeneste. Foto: Marit Manfredsdotter

25 branner

Onsdag er det registrert minst 25 aktive branner i hele Sverige. To av dem er i Härjedalen. Den største brannen i Ljusdal komme er over dobbelt så stor i utstrekning som den største skogbrannen i Norge siden andre verdenskrig (Froland-brannen i 2008).

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Sverige sier til nyhetsbyrået TT at de anslår at det totalt sett har brent ned rundt 25.000 hektar skog. Det tilsvarer over 35.000 fotballbaner.

Härjedalen kommune trenger flere frivillige for å bekjempe brannene. Spesielt trenger man folk til transport og matlagning. Frivillige kan kontakte Härjedalen kommune.