I vinterens overvåkingsperiode fra 1. oktober til 31. mars ble det registrert 103-106 ulver i Norge, en nedgang på rundt 10 prosent fra 115-116 forrige vinter.

64-66 av ulvene i vinter er kun registrert i Norge mens 39-40 har hatt tilhold på tvers av grensen mot Sverige. 17 av ulvene er dokumentert døde i overvåkingsperioden.

Resultatene presenteres i den siste statusrapporten fra vinterens bestandsregistrering, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata.

Bestandsnedgang

Etter noen år med vekst i antall ulv i den norske ulvebestanden, har altså antallet gått litt ned det siste året.

– Vi har i vinter registrert en nedgang i antall ulv i Norge og grenserevir, sammenlignet med forrige vinter. Siden det ble registrert flere døde ulver forrige vinter (2017-2018) var det i år likevel omtrent like mange ulv igjen i landet da registreringsperioden var slutt (86-89) som i fjor (87-88), forklarer Kindberg.

Foto: Rovdata

Stabilt antall revir

De aller fleste ulver er påvist innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv (ulvesonen) i Sørøst-Norge. Kun åtte enslige ulver ble påvist utenfor fylker med ulvesonen og fem av disse er felt.

Alle vinterens ulverevir med flokker eller revirmarkerende par er påvist med fullstendig eller delvis tilhold innenfor ulvesonen, med unntak av et usikkert revirmarkerende par øst for Minnesund og Mjøsa, på grensen mellom Akershus og Hedmark fylke.

– Det totale antall revir har holdt seg stabilt siden i fjor. Det er påvist to færre familiegrupper, en nedgang fra 13 til 11 mellom de to vintrene, men det er tilsvarende påvist en oppgang på to revirmarkerende par, fra åtte til ti, i samme periode, forklarer Kindberg.

Over bestandsmål

Sammenlignet med forrige vinter er det i år påvist en nedgang på tre kull i helnorske revir og en økning på ett valpekull i grenserevir.

Stortinget har bestemt et bestandsmål på 4-6 årlige ulvekull (ynglinger) i Norge og i grenserevir, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes, og ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5

– I vinter er det registrert valpekull av ulv i fem helnorske revir og seks grenserevir. Det gir til sammen 8 kull i Norge, hvilket er over Stortingets bestandsmål. Det var også tilfelle i fjor, da det til sammen ble påvist 10,5 kull, forklarer Kindberg.

Fant DNA fra de fleste ulver

En viktig metode for å registrere ulv i Norge er innsamling og DNA-analyser av skit, hår, spytt og urin. I overvåkingsperioden (1. oktober til 31. mars) ble det påvist 94 individer innenfor landets grenser med denne metoden.

– Det betyr at man lykkes med å få DNA fra en svært stor andel av ulvene som registreres hver vinter, forklarer Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.