NTB

De nasjonale lettelsene gjelder fra 12. oktober såfremt smittesituasjonen ikke forverres.

Blant tiltakene som lettes på, er den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt.

Videre startes det en forsiktig gjenåpning av breddeidretten, og det blir noen unntak i forskriften om enmeterskrav i noen arrangementer. Regjeringen åpner også for at inntil 600 personer kan være til stede samtidig på utendørsarrangementer, fordelt på grupper på inntil 200 personer.

I juni la regjeringen fram en plan for hvordan den skulle gjenåpne Norge kontrollert, men etter sommeren ble åpningen satt på pause. Statsministeren mener at Norge nå er i en annen situasjon enn da landet stengte ned i mars.

Ny fase i regjeringens strategi

– Erfaringene våre fra i høst har vist at vi kan beholde kontrollen og slå ned smitteutbrudd lokalt. Derfor mener vi nå at vi kan gå ett steg videre i å endre noen av de nasjonale smitteverntiltakene. Forutsetningen er at kommunene setter i verk strenge tiltak for å få kontroll på smitten, sa Solberg på regjeringens koronapressekonferanse onsdag ettermiddag.

Statsministeren mener at smittesituasjonen i Norge fortsatt er skjør, med flere lokale smitteutbrudd. I Bergen og Indre Østfold kommune har de fått kontroll på sine utbrudd, og nå tar Oslo, Arendal og Øygarden grep for å få kontroll.

– Dette er ikke et frislipp, men en ny fase i vår strategi for å beholde kontrollen.

Lokket med lokale lettelser

Solberg ba videre folk som opplever strengere lokale smitteverntiltak enn de nasjonale, om å la seg motivere av at det nå lempes på restriksjonene.

– Til dere som bor i områder med økt smitte, og som fortsatt må vente på de lettelsene vi skal gjøre mot slutten av neste uke, jeg håper at dette vil være en ekstra motivasjon til å slutte opp om smitteverntiltakene som lokale myndigheter har iverksatt, sa Solberg.

Hun ba tiltakstrøtte nordmenn i områder med smitteøkning følge smittevernrådene.

– Sånn at vi får ned smitten og dermed kan lette på tiltakene, også der dere bor, sa hun.