«Ola må gå, ta med Erna òg!», «nok er nok», «regjeringen glemmer at Stortinget bestemmer» og «Erna må bli fjerna» var noen av slagordene som preget tirsdagens store fakkeltog i Oslo sentrum.

Demonstranter fra hele landet hadde reist til hovedstaden. Fire trønder-ordførere gikk i toget: Ida Stuberg (Sp, Inderøy), Vibeke Stjern (Ap, Åfjord), Tone Våg (Ap, Snåsa) og Kari Anita Furunes (Sp, Meråker). Kari Anita Furunes var også krystallklar i sine meninger da hun holdt appell foran Stortinget. Sammen med 193 andre norske ordfører står de fire bak en tverrpolitisk uttalelse til presidentskapet i Stortinget. - I sommer har trykket på beitenæringa vært enormt i store deler av Trøndelag. Bjørn og andre rovdyr har fått herje i store deler av fylket og gjort stor skade, står det blant annet i brevet der ordførerne ber statsminister Erna Solberg ta grep.

Naturbruksalliansen

Det var Naturbruksalliansen som arrangerte fakkeltoget i hovedstaden.

Bak alliansen står organisasjonene Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Sau og Geit, Norges Skogeierforbund, Norskog, Glommen Skog, Folkeaksjonen Ny Rovviltpolitikk, Norsk Almenningsforbund og fylkeslagene i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hedmark, Oppland, Akershus og Østfold.

Nils Solberg, leder for Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, var en av dem som holdt appell fra scenen foran Stortinget. Han likte dårlig at klima- og miljøministeren ikke ville møte opp på demonstrasjonen.

– Jeg forstår ikke hvorfor Ola Elvestuen er så redd for å møte oss. Vi har ikke drept en eneste miljøvernminister på 100 år, sa Solberg til latter fra de frammøtte.

Foto: Lars Erik Skrefsrud, NRK

Stortingssalen neste

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, deltok også i fakkeltoget tirsdag kveld. – Vi vil overlevere et dokument med klar melding om at vi mener Stortinget må følge opp bestandsmålene for ulv, slik at regjeringa gjennomfører Stortingets vedtatte politikk, sa Bartnes til NRK.

– Bruk dette brevet til et vettugt arbeid på Stortinget, sa Bartnes i appellen sin.

Trygve Slagsvold Vedum, Sp, holdt også appell og lovte han å starte kampen i Stortinget allerede onsdag.

– Vi skal starte kampen i Stortingssalen i morgen. For vi kan ikke akseptere at folk som blir ramma av rovdyrpolitikken gang på gang skal bli overkjørt, sa Sp-lederen i følge NRK.

SAMLET demonstranter fra hele landet. Foto: Trond Are Hoem

NOAH på lørdag

Lørdag er det NOAH sin tur. Da mobiliserer organisasjonen til folkemarkering for ulv der de oppfordrer alle som bryr seg om vernet av ville dyr til å stille opp. - Dette handler ikke kun om ulvene, men også om hvordan alle ville dyrs rettigheter til stadig tilsidesettes for næringsinteresser, skriver NOAH på sine nettsider.

Organisasjonen skal ha arrangement både i Oslo, Fredrikstad, Elverum, Trondheim og Bergen.