– Det går veldig opp og ned. Kroppen fungerer som motoren i en bil, den går over i nødmodus noen ganger og da bremser det fort. Og så går det opp igjen og ned igjen. Men vi har ikke noe annet valg, da.

Bedre å være åpne

Anna og John Arne Lundquist Langen fra den lille bygda Glåmos - like utenfor Røros, er i studio for å snakke om den vanskelige tiden etter sønnen Peder Angels bortgang.

Det har gått to måneder siden han tok sitt eget liv, etter det foreldrene mener skyldes lengre tids mobbing.

Han var elev på Musikk, dans og dramalinjen ved Nord-Østerdal Videregående Skole på Tynset og skulle vært russ denne våren.

Slik gikk det ikke.

Familien Lundquist Langen har valgt å være åpne om Peder Angels historie fra første stund.

– Når en 19-åring går bort, blir det fort spekulasjoner om hvordan det skjedde og hvorfor. Da syntes vi det var bedre å være åpne om det, sier Anna.

– Elden ble hans fristed

Hele familien har i flere somre vært delaktige i musikkteateret Elden på Røros. Peder Angel har de siste årene hatt en av de mer markante rollene, som «Kaptein Mentzonius».

Dette var hans fristed, og et sted der han kunne oppleve mestring og trygghet. Et sted der han ikke ble mobbet, ifølge foreldrene.

Her fikk han muligheten til å utvikle seg ytterligere innen scenekunst sammen andre frivillige aktører og ikke minst profesjonelle aktører.

Dette var et område Peder Angel ville utforske og satse på enda mer og planen var at han egentlig skulle starte på høyere utdanning innen teater og sang til høsten.

Her var han med i musikalen «Urinetown» ved Nord-Østerdal videregående skole våren for to år siden:

Peder Angels minnefond

I stedet for blomster til bisettelsen ønsket familien penger til etablering av stiftelsen Peder Angels Minnefond.

Det ble gitt penger fra både privatpersoner, næringsliv og lag og organisasjoner og i løpet av få uker kom idet inn over 600.000 kroner.

– Her kan ungdommer med hjertet for teater og musikk søke støtte. Her kan man få støtte til sangtimer, støtte til folkehøgskole eller høyere utdanning. Vi vil at noen andre skal få gjøre det Peder Angel hadde lyst til, sier Anna og John Arne og legger til at dette er et lavterskeltilbud og oppfordrer ungdom å søke.

– Ta vare på hverandre

Lillebror Edvard blir ferdig i 10. klasse ved Røros skole denne våren, og han ønsker å gå samme linje og ved samme skole som storebror gikk på; Nord-Østerdal videregående skole.

Anna og John Arne har valgt å anmelde saken til politiet, da de mener Peder Angel har vært utsatt for langvarig mobbing ved skolen. Etterforskningen er ventet å ta lang tid.

– Vi må vel bare sitte på sidelinja så lenge det pågår. Og så må vi ta vare på hverandre. Vi har en lillebror å ta vare på og.