Statens vegvesen

Ferietid betyr ofte mange turister, både norske og utenlandske, langs veiene rundt om i Norge. Mens mange tar turen enten til skogs eller innom en bensinstasjon, tar mange turen innom en av de mange rasteplassene langs veiene når toalettet kaller.

Det er derimot mange tilfeller der rasteplasstoalettet ikke akkurat innbyr til besøk. Derfor kommer Statens vegvesen med en klar oppfordring.

- Vi i Statens vegvesen oppfordrer nå folk til å samarbeide med oss om å holde rasteplasstoalettene i orden. Forlat dem slik du ønsker å finne dem og bidra til at alle får en trivelig sommer langs vegen, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Vegvesenet vil i sommer sette opp plakater på de mange rasteplasstoalettene langs riks- og europavegene. Samtidig vil de ha ekstra renhold og tilsyn gjennom sommersesongen.

- Inntil tre ganger i døgnet blir de mest besøkte rasteplassene ryddet og toalettene rengjort og etterfylt med papir og såpe. De mindre trafikkerte plassene kontrollerer vi minst én gang per døgn, opplyser Statens vegvesen. Det finnes i dag rundt 550 rasteplasstoaletter langs riks- og europavegene. Cirka 180 av disse tørrklosetter, mens de resterende er vannklosetter. Tørrklosettene vil på sikt bli erstattet med toalettmoduler med innbygde vanntanker og strøm for solcelledrevne batteripakker, opplyser Statens vegvesen.

Saken fortsetter under bildet.

ILLUSTRASJON: Statens vegvesen

Grisete

Mangeårig byggeleder i Statens vegvesen, Jon-Roger Sørvang, sier han er overrasket over hvordan folk oppfører seg på rastetoalettene. Samtidig mener han mange tenker lite på de som kommer etter dem, og sikter til hvordan det bare kort tid etter renhold kan se ut igjen.

– Papir i vasken og på gulvet, urin utenfor doskåla, og i enkelte tilfeller verre, mindre velluktende substanser oppetter veggene. Og når toalettet blir brukt som søppeldunk og, ikke minst, til bobiltømming, ja, da tetter det seg fullstendig og kan flyte over, forteller Sørvang i pressemeldingen.

Sørvang bemerker seg at mange ofte tyr til å gjøre sitt fornødne i naturen, istedenfor at de stiller seg i kø, noe de blant annet ser når turistbusser stopper.

Sørvang oppfordrer nå samtlige til å samarbeide om å holde det rent på rasteplassene.

– Hvis alle tenker at de skal forlate toalettet i den standen de ønsker å finne det, blir det triveligere for renholderne og, ikke minst, for de som skal bruke toalettet etter deg, oppfordrer byggeleder Sørvang.