I 130 land over hele verden er det organisert markeringer av matvaredagen. Sammen med den globale seremonien i FAOs hovedkvarter i Roma, bidrar alle arrangementene til å øke bevisstheten om at mange mennesker sulter og nødvendigheten av å sørge for matsikkerhet og riktig ernæring for alle i verden.

Norges bidrag

- Verdens matvaredag markeres den 16. oktober og ble etablert av FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) i 1979. Dagen markerer etableringen av FAO i 1945 og minner oss på at mange mennesker i verden sulter. Landbruks- og matdepartementet følger opp FNs bærekraftsmål nummer to som er å utrydde sult, oppnå matsikkerhet, bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk innen 2030. Over bistandsbudsjettet støtter Norge fattige i utviklingsland sine muligheter til økte inntekter og bedre ernæring gjennom verdiskaping i jordbruk, skogbruk og fiskeri. Retten til mat som en menneskerett og vektlegging av likestilling er grunnleggende for norsk bistandspolitikk, skriver Landbruks- og matdepartementet i ei pressemelding.

Mattrygghet

- I Norge har vi god mattrygghet og det er få tilfeller av sykdommer som følge av matsmitte. Landbruket har også god dyrevelferd, dyrehelse og plantehelse. Ved å gi kunnskap og informasjon om sammenhengen mellom kosthold, ernæring og helse blir det enklere for folk å ta sunne matvalg. Regjeringen legger til rette for å øke norsk matproduksjon, med vekt på muligheter for å øke verdiskapingen og ta hensyn til klima og miljø, skriver departementet i pressemeldinga.

BYGG: Annett serverte nydelig byggrynsgrøt. Foto: Andreas Reitan

Bygg fra bygdekvinner

I Selbu markerte Selbu Bygdekvinnelag dagen med stand på Coop Prix der de delte ut smaksprøver på norsk bygg.

- Spis norsk bygg, var oppfordringa fra bygdekvinnene. - Å øke produksjonen og forbruket av matbygg i Norge er viktig for norsk sjølforsyning, sier Liv Grøtte som stod på stand sammen med Bente Setsaas og Annett Kerber.