NTB

«Ja, Trøndelag velger selv sine ledere, men når dette valget smerter og skader oss alle, synes vi det er riktig å gi beskjed: Dette føles feil for oss! Metoo var et veiskille. Vi vil ikke lenger akseptere denne typen atferd fra våre ledere. Det må være grenser for hva vi kan akseptere i et parti», skriver politikerne i innlegget.

De mener at ledervalget i Trøndelag Ap påvirker hele partiet, og at valget handler om partiets samlede troverdighet på likestilling og kvinnepolitikk.

«Det handler om hvorvidt varslerne skal stå alene, eller om de kjenner at de har partiet i ryggen», skriver de videre i oppropet.

Initiativtaker til oppropet, som er publisert i VG , er Morten Ellingsen i Nordre Follo Ap.

Moflag: Naturlig å støtte oppropet

Blant dem som har signert oppropet, er stortingspolitikere som Tuva Moflag, Nina Sandberg, Svein Roaldsen og Siri Staalesen. Tuva Moflag, som er stortingsrepresentant fra Akershus, sier til NTB at det er medlemmer, partiledere og ordførere i Follo som har startet oppropet, som handler om at ledervalget betyr noe også utenfor Trøndelag.

– Det er helt naturlig for meg som stortingsrepresentant å støtte dette oppropet, sier hun.

– Vi må si fra. Vi står bak varslerne. Vi må si fra om at dette får konsekvenser for partiet andre steder i landet, sier hun videre.

Hun understreker at valget av fylkesleder er Trøndelags valg, men at også andre må kunne fortelle om hvilke lokale konsekvenser valget kan få rundt i landet.

– Det er også et verdimessig standpunkt. Jeg vil at metoo skal være et veiskille og vise jeg står bak varslerne. De som står fram og forteller om en vanskelig kultur, skal vite at de ikke står alene, sier hun.

Giske vil ikke kommentere

En enstemmig valgkomité i Trøndelag Arbeiderparti har innstilt Trond Giske som ny leder av fylkespartiet på årsmøtet til helgen.

Partiledelsen i Arbeiderpartiet har ikke villet mene noe om den kommende valget i Trøndelag. Onsdag sa partisekretær Kjersti Stenseng til TV 2 at dette ikke er noe partiledelsen bør mene noe om. Heller ikke partileder Jonas Gahr Støre har villet kommentere innstillingen.

Dersom Giske blir valgt som fylkesleder, vil det i så fall bli hans comeback i partiets ledelse etter han gikk av som Ap-nestleder for over to og et halvt år siden. Giske gikk i januar 2018 av som nestleder i Arbeiderpartiet etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Trond Giske opplyser i en SMS til NTB at han ikke har noen kommentar til saken.