Flere kommuner åpner nå for massetesting for koronaviruset og målet er å kartlegge mørketall i forbindelse med at barnehager og skoler nå åpner.

– Heldigvis er vi nå i en slik situasjon at dette er mulig, sier Mari Mauseth Log, som er helsesykepleier i Malvik kommune. Det er hun som tar i mot deg når du kommer til testlokalet for å testes.

– Det eneste du skal gjøre er å kontakte koronatelefoenen eller fastlegen din i kommunen i forkant og dermed er du hjertelig velkommen hit til oss.

Fokus på barn

Mange av de som testes i dag er barn.

– Det er viktig for oss å formidle at dette ikke er skummelt og vondt, sier Mari.

– Derfor forbereder vi barna på det som skal skje, ved å blant annet sende foreldrene en video fra NRK Super som viser barna hvordan dette foregår.

Saken fortsetter under lydfila:

Fort gjort

Og det kan virke litt skummelt, selv for voksne. Line Hansen står klar i fullt smittevernsutstyr for å foreta testen ved hjelp av noe som mest ligner på en lang q-tips.

– Sett deg ned, sier Line bak både munnbind og visir. Og dermed skal Q-tipsen både langt ned i halsen og langt opp i nesa. Det er ubehagelig, men det er fort gjort.

– Vi må sikre oss å få med så mye materiale som mulig forklarer Line.

– Det er lov å syntes det er ekkelt og det er helt greit at det kommer et par tårer. Det skjer ikke fordi det er vondt, men fordi vi pirker borti noen punkter som gjør at dette kan skje av ren refleks.

Når får du svar?

Det varierer litt hvor lang tid det tar før man får svar på prøven.

– Nå analyseres prøver døgnet rundt på St. Olavs Hospital. Dersom du tester positivt så får du svar rimelig raskt, slik at vi kan gå i gang med smittesporing og andre tiltak, forklarer Line.

– Dersom du ikke er smittet går det litt lengre tid og kan da ta et par dager. Men svar får du uansett.

Og om du syntes Line ser litt skummel ut i verneutstyret sitt, så kan vi betrygge deg med at det henger et stort bilde av hvordan hun egentlig ser ut i lokalet.

Og ja, Nea Radios utskremte lot seg teste og det gikk helt greit!