Det er Erik Brenna som er den første huseieren i Selbu kommune som får solcelletak.

- Dette er noe flere bør vurdere, fordi det har mange fordeler, sier Brenna til Nea Radio. - Blant annet er det i praksis en gratis investering, fordi det betaler seg selv ned gjennom sparte strømutgifter. Verditaksten på huset går opp tilsvarende. Jeg tok opp lån til dette, og avdragene vil tilsvare sparte strømutgifter. Solcelletaket vil ha betalt ned seg selv innen ca 12-13 år, og etter det vil jeg bare spare/tjene penger på det, trolig flere hundre tusen kroner, sier Brenna.

Økende strømpriser

Strømprisene vil stige i årene som kommer, og har allerede steget mye. Egenprodusert strøm hjelper på lommeboka, og overskuddet en ikke selv bruker kan selges for 1 kr per kWh. I praksis skjer dette automatisk i strømmåleren, ved at den går saktere eller faktisk teller nedover ved overskudd. Spesielt sommermånedene kan en huseier med solcelletak få bra overskudd. De to-tre kaldeste og mest snørike vintermånedene kan en i indre Trøndelag ikke regne med å produsere noe strøm.

Foto: Otovo

Miljø

- Miljøaspektet er avgjørende viktig for meg. Det monteres på taket og medfører derfor ikke noe arealforbruk eller naturinngrep. Strømmen er lokalprodusert og behøver i utgangspunktet ingen overføringslinjer, men slik det tilkobles, vil jeg også være med å forsyne nettet med strøm. Produksjonen reduserer behovet for arealkrevende energiproduksjon fra vind- og vannkraft, også import av energi fra Europa, tildels fossil og atomkraft, sier Erik Brenna.

- Jeg har ikke finregnet på dette, men jeg vil tro at selv medregnet gruvedriften som kreves for utvinning av komponentene i solcellepanelene, vil det samlede ressursregnskapet gå i pluss. I løpet av levetida til anlegget vil regnskapet for klimautslipp, ressursforbruk og arealforbruk samlet komme ut positivt, sier Brenna og henviser til leverandøren Otovo.

Foto: Otovo

Sjølforsyning

- Det handler også om sjølforsyning, og redusert avhengighet av kjøp av elektrisitet fra andre. Solcelletaket vil dekke fra 1/3 til 1/2 av mitt strømforbruk. Jeg vil vurdere å montere paneler også på låvetaket etter hvert og kan bli selvforsynt på elektrisitet eller få overskudd til salg.

- Om to år vil jeg vurdere å også investere i en batteripakke på ca 12 kWh, som vil lades opp på dagtid, slik at jeg kan bruke betydelig mer av min egenprodusert strøm på kvelden og natta. Batteriprisene synker med tiden.

Solcellepanelene ligger i ett med taket og vil i praksis ikke endre utseendet til taket, selv om fargen blir litt annerledes. Det er derfor heller ikke søknadspliktig hos kommunen.

Interessert? Solcelletaket leveres av Otovo, og montørene de benytter er Solcellespesialisten.

Foto: Erik Brenna