– Rundt 42 kilo mat kastes per person i gjennomsnitt hjemme hos oss selv. I tillegg kastes det mye mat fra butikker, matproduksjon, foredling og serveringsbransje, forteller seniorrådgiver i Framtiden i våre hender, Astrid Bjerke.

Hun var en av tre foredragsholdere i Storstuggu, da Mat-Helse-Miljø Alliansen, sammen med FIAS og Røros kommune, inviterte til inspirasjonskveld med overskriften «Kunsten å spise opp maten».

– Selv om der ser veldig lite ut, så blir summen av alt vi kaster fryktelig mye.

– Må ha respekt for maten og ressursene bak

Hun illustrerte for publikum hvor mye ressurser som faktisk går med på produsere ett brød, fra kornet blir sådd til brødet er hjemme hos kjøperen. Nettopp dette er noe hun er blitt opptatt av i sitt arbeid med matsvinn.

– Jeg har jobbet med dette i mange år, og desto mer jeg jobber med det, jo mer blir jeg klar over at det ligger enorme ressurser til grunn for maten vi spiser. Mer og mer blir det klart for meg at vi må ha respekt for alle som har lagt ned arbeid i å produsere mat og for alle ressursene: for jorda, CO2-utslipp, oljeforbruk, dyra som har gitt livet sitt, sier Bjerke og fortsetter:

– Respekt er blitt mer og mer årsaken for meg, for hvorfor vi ikke skal kaste mat.

Tips for redusering av matsvinn

På spørsmål om hun har noen tips til hvordan man kan redusere matsvinnet sitt, trekker hun først frem det å stole på sansene sine.

– At du faktisk tør å stole på at du kan se, lukte og vurdere om maten er spiselig. I tillegg er det lurt å lage handleliste før du går i butikken, ikke være sulten når du går i butikken, passe på at du oppbevarer maten riktig, at du ikke lar maten ligge for lenge på benken, at du lager riktige porsjoner og at du lager deg et system for restemat, sier Bjerke.

Et firma som jobber for å redusere hvor mye mat butikker og spisesteder kaster er «Too Good to Go». De har en app som hjelper spisesteder omsette overskuddsmat, samtidig som brukerne av appen kan få mat til en billig penge.

– Mange spisesteder har mat i disk som dessverre må kastes på slutten av dagen, men som er fullt spiselig. Derfor har vi et konsept der spisestedene legger ut forundringspakker i appen, som kan reserveres av brukerne og hentes ved stengetid for en fin sum, sier matredder i Too Good to Go, Anniken Hoff Quirk.

Håper å få med flere

Foreløpig er det ingen spisesteder som er med i appen på Røros, men Circle K skal komme i løpet av kun få dager.

– Målet er å få med flere. Verktøyet vårt passer veldig godt for hotell, matbutikker og serveringssteder, så hvis man har mat til overs, så burde man absolutt ta kontakt, sier Hoff Quirk.

Karoline Svendsen Jordet fra Ungdomsrådet i Fjellregionen informerte publikum i Storstuggu om deres arbeid, og klimatoppmøtet de startet med i høst.

– Det var en stor suksess, som vi skal fortsette med i hvert fall tre år til, forteller hun.

– Kvelden i kveld ble kalt inspirasjonskveld. Ble du inspirert?

– Jeg er blitt veldig mye mer opplyst om matsvinn og hvor viktig det faktisk er å ta tak i det, og hvor mye som faktisk kan bli til noe nytt, sier Svendsen Jordet.

Hør intervjuene med de tre foredragsholderne her: