Singsås-bryggeriet Hogna Brygg, kjempet sammen med Grønne Folk og RÅGO, begge fra Frosta, om Bærekraftsprisen 2021. Juryen, ledet av landbruksansvarlig Anja Gorvasli i SpareBank 1 SMN, kom til slutt fram til at bryggeriet er den som kombinerer solid drift gjennom flere år, og i tillegg kommet langt i det grønne skiftet aller best. Torsdag ble prisen delt ut på Orkanger av landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) under Trøndersk Matfestival – et sted nær deg.

- Det var vanskelig å velge blant så mange gode kandidater. Hogna Brygg stakk av med prisen fordi de leverte best på kriteriene som var satt, nemlig vekst i et krevende koronaår, god inntjening og bærekraftige løsninger. Et ekstar poeng er det at Hogna Brygg ledes av ei dyktig dame som Liv Aas Bogen, dette er jo en bransje som ennå er mannsdominert, sier jurymedlem og daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke i pressemeldingen.

Kjøpt brukte maskiner

Et av kriteriene for prisen var å vise til solid økonomisk drift. Hogna Brygg omsatte i følge pressemeldingen for 7,4 millioner kroner i fjor, en økning på 37 prosen fra året før.

En annen kriterie var å ha kommet langt i det grønne skiftet. Daglig leder på bryggeriet, Liv Aas Bogen, forteller til Nea Radio at de har kjøpt brukte bestanddeler for å bygge opp bryggeriet.

- Vi har kjøpt tanker fra Tine, og bygd om de til bryggekjeler og gjæringstanker. Så har vi kjøpt brukte etikettmaskiner, teipemaskin, samlebånd og diverse, det har vi kjøpt blant annet fra Norsk Kylling. Alt fungerer aldeles utmerket. Vi er superfornøyd med å ha gjort de valgene der.

Bogen synes det er stas at SpareBank 1 SMN og matfestivalen ser at man kan drive økonomisk forsvarlig, samtidig som man driver miljøvennlig. Hun påpeker videre at det er mange bedrifter som ikke er klar over at dette er mulig å gjøre.

- Det her var en annerkjennelse for den måten vi driver på, at det er veldig mye gjenbruk der det er mulig. Det å tenke miljø, det var derfor vi valgte å tappe ølet vårt på boks istedenfor flaske.

Bryggeriet motto er "Det beste ølet er ikke brygget, ennå", og de strekker seg hver dag for å bli en enda sterkere merkevare, og med enda bedre øl. Selv om bryggeriet fikk en annerkjennelse som og tar for seg selve produksjonen, kommer ikke bryggeriet til å ligge på latsiden av den grunn.

- Ordføreren var her nettopp og ga oss blomster og gratulerte med prisen. Da sa hun at det med at den beste ølen ikke er brygget enda, kan man også omsette til at den beste måten å produsere på heller ikke er oppfunnet enda. Vi prøver å gjøre forbedringer hele veien på alt som foregår i bryggeriet, sier Bogen avslutningsvis.

Hør hele intervjuet med Liv Aas Bogen i lydfilen under.