Kort oppsummert
Rørosmeieriet arrangerer konferansen «Tilbake til fremtiden» denne uken for å fremheve terroir i nordisk melkeproduksjon.
Meieribestyrer Trond Vilhelm Lund hevder at melkekvalitet og smak varierer basert på kuens beiteområde og rase.
Konferansen vil ha omtrent 150 deltakere fra hele Norden, inkludert en delegasjon fra EU og Norges landbruks- og matdepartement.
Målet er å utveksle kunnskap mellom ulike sektorer, inkludert næring, forskning, utdanning og fremtidige jordbrukere.
Rørosmeieriet arrangerer konferansen i samarbeid med NIBIO, Mære Landbruksskole, Torsta Landbruksskole i Sverige og Kalø Økologiske Landbrugskole i Danmark.
Rørosmeieriet arrangerer denne uken konferansen «Tilbake til fremtiden» for å skape større bevissthet om terroir og lokale smaker i nordisk melkeproduksjon, og de spesialitetene Norden kan by på av melkeprodukter.
– Mjølk er ikke melk, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund ved Rørosmeieriet.
Han mener det er forskjell i kvalitet og smak på melk fra kuer som har beitet i lavlandet, på fjellet eller ved sjøen og det er forskjell i smak på melk fra ulike ku-raser.
Videreføring
Lund sier «Tilbake til fremtiden» er en oppfølging av konferansen som Rørosmeieriet arrangerte for tre år siden som het «I takt med naturen».
– I år har vi fått støtte fra Nordisk Råd for å se på nordiske matspesialiteter og smaker samt det som kalles terroir. Alle har hørt om terroir knyttet til champagne, parma og parmesan, men finnes det også denne typen terroir i Norden?
Forskere kommer
Lund sier at rundt 150 deltakere fra hele Norden vil delta på konferansen, med blant annet en delegasjon fra EU og fra landbruks- og matdepartementet i Norge.
På konferansen vil det også være deltakere fra landbruksskoler, forskningsmiljø, forvaltning, næringsliv, restauranter og reiseliv fra Norge, Sverige og Danmark.
– Målet er å skape en nordisk arena for utveksling av kompetanse og kunnskap mellom fagmiljø, næringsliv, utdanningsinstitusjoner og fremtidige jordbrukere og ansatte i næringen, sier Lund.
Konferansen arrangeres av Rørosmeieriet i samarbeid med NIBIO, Mære landbruksskole, Torsta Landbruksskole i Sverige og Kalø Økologiske Landbrugskole i Danmark, og er støttet av Nordisk ministerråd som en del av satsingen Ny Nordisk Mat.
Hør intervju med Trond Vilhelm Lund her: