Edit: Dette er Nea Radios 1. april-spøk anno 2023. Alt i teksten er reinspikka sludder og pølsevev. Til og med opplysningen om at Arild Øien har el-bil.

Her på Havernesset ved Selbusjøen Hotell og Gjestegård kommer det snart tre vindturbiner, som skal gi strøm til hele hotellet og den nye el-bilen til tidligere hotelldirektør, Arild Øien.

– Det har vært en hard vinter økonomisk for hotellet sin del, og etter at jeg gikk til anskaffelse av el-bil - har strømforbruket skutt i været. Det var da jeg begynte å tenke på alternativer for å bli selvforsynt med strøm, forteller Øien.

Så på flere alternativer

Etter å ha sjekka både muligheten for å skaffe kraft via et biokraftanlegg med matrester fra restauranten og kraft fra undervannsstrømmene i Selbusjøen, landet han og daglig leder ved hotellet, Terje Negård, på vindkraft.

– Vi søkte kommunen, som først var noe avmålte. Men da vi fortalte at vi ville spraylakkere vindturbinene grønne, for at de skal gå mer i ett med terrenget, ble politikerne mer positivt innstilt, forteller Negård.

Det endte dermed med at Selbusjøen Hotell og Gjestegård fikk konsesjon til å sette opp tre vindturbiner. Hotellet endrer også nå navnet sitt til Selbusjøen Krafthotell og Gjestegård.

Terje Negård ser fram til at vindturbinene er på plass, så hotellet kan få billigere strøm. Foto: Terje Trapnes

Billig strøm til kommunen

Vindturbinene raver 130 meter over bakken, som er 10 meter høyere enn Tyholttårnet i Trondheim, og skal gi om lag 20 millioner kilowattimer (kwh) elektrisitet hvert år.

– Vi skjønner at enkelte kan synes det er litt voldsomt med tre slike vindmøller her, og derfor har vi tenkt å gi bort strømmen som er til overs til de tre første som tar kontakt. Resten av strømmen selger vi tilbake til kommunen for en billig penge.

– Det er sannsynligvis nok strøm til at kommunen kan drifte alt av kommunale bygg og i tillegg ha litt til overs, tror Negård.

Arild Øien gleder seg mest til å få gratis lading til el-bilen sin.

– Ja, det merkes på strømregninga at jeg har investert i elbil. I tillegg har kona kjøpt seg elsykkel - og den trenger jo også strøm.

Om du ønsker å være den heldige vinneren av ett år gratis strøm fra vindturbinene ved hotellet, må du ta kontakt med resepsjonen sporenstreks.

– Ja, her må man skynde seg. Det er allerede naboer som har spurt om å få inngå egen strømavtale med oss.