Tariq Alisubh

Espen Sandmo

Det bøtter ned flere steder i Trøndelag, og mange har våkna opp til oversvømte kjellere og stengte veier.

– Det er veldig utfordrende på vegene nord i Trøndelag og på Fosen, hvor det regner veldig mye. Det er flere stengte veger på grunn av flomstore elver, og bilistene må være veldig oppmerksomme, ber trafikkoperatør Anita Berglund hos Statens vegvesen til NRK Trøndelag.

Kjelleren full av vann

Geir Arne Rømo bor i Vuku sentrum i Verdal og våknet opp til en kjeller full av vann. Han er lei av at Verdalselva fører til oversvømmelser i bygda. Ei bygd som flere ganger er rammet av flom.

– Jeg hadde håpet av NVE hadde gjort mer for å sikre elva mot flom. Dette er jo trøstesløst. Neste uke blir det kaldere igjen, og da fryser all gjørma som har kommet. I tillegg kommer det kanskje snø, og det blir ikke trivelig, sier han lørdag formiddag.

Geir Arne Rømo i Vuku fikk kjelleren full av vann lørdag morgen. Foto: Tariq Alisubh / NRK

Flere stengte veger

Fylkesveg 720 i Indre Fosen er stengt mellom Verrabotn og Follafoss, og her er det omkjøring via Steinkjer og Inderøy. Fylkesveg 6838 i Indre Fosen er også stengt på grunn av flom.

Fylkesveg 715 i Åfjord er stengt ved Øverdalsbrua, og i Osen er fylkesvegen stengt ved Haugen. Når det gjelder fylkesveg 715 åpnes det klokka 15.30 for kolonnekjøring fra Einarsdalen til Gravdalen. Oppmøte ved innkjøringen til vindkraftanlegget, opplyser Statens vegvesen.

I Verdal er fylkesveg 6905 stengt ved Østnes bru. Her er det omkjøring om Verdal sentrum, og fylkesveg 72. Også fylkesveg 757 er stengt i Vuku, ved Holmen bru. I tillegg til fylkesveg 6900 ved Skjækerfossen som er stengt ved Slapgardsholmen, opplyser Statens vegvesen. Fylkesveg 72 i Verdal er også stengt ved Sogna. Omkjøring via E14 og Storlien.

I Namsos er fylkesveg 7062 stengt ved Elvheim i Bangdalen på grunn av flom i elva Bogna.

Åstfjordbrua på fylkesveg 714 i Orkland kommune er i tillegg stengt på grunn av sterk vind.

Oversvømmelse i Vuku

Metereologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for nedbør, som varer fram til lørdag ettermiddag.

– Det kan komme mellom 70 og 130 millimeter nedbør på 24 timer. Det regner mye, det er flomstore elver og vind, så bilistene bør ikke kjøre unødvendig. Folk bør også holde seg unna bekker og større vassdrag som fort kan vokse når det regner så mye, sier statsmeteorolog, Geir Ottar Fagerlid. Han ber trønderne rett og slett være forsiktige.

Tommy Haugan ved bensinstasjonen i Vuku kom til et oversvømt område i 05-tida.

– Jeg dro hit for å sjekke og nå stiger elva. Hele bensinstasjonen er omkranset av vann, og jeg har kjørt bort rundt 30 biler som stod her, sier Haugan til Adresseavisen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Ras i Namsos

I Namsos gikk det i natt et jordras ved Statland skole.

Raset er ca. 20 meter bredt, og har ødelagt ei høyspentlinje. Nord-Trøndelag E-verk har satt opp et aggregat for å gi strøm til de 19 husstandene som mistet strømmen.

Norges vassdrags- og energidirektorat vil vurdere rasområdet så snart det lysner.