Ordfører Isak Veierud Busch ønsker velkommen til kommunestyremøte og banker symbolsk med ordførerklubba. Møtet er i gang klokka 19.00, og sakslisten inneholder som vanlig en rekke saker som krever informasjon, innlegg og debatt. Møtet var ikke ferdig før langt over midnatt. Rundt klokka 01.00 var møtet hevet.

Finnes et metningspunkt

Det har blitt mer en regel enn et unntak at kommunestyremøtene på Røros varer til langt på natt. Flere har sagt at de ønsker mer effektive møter, men enn så lenge ser det ikke ut til å endre seg.

En av de som har fått nok av de lange møtene er Reidun Roland fra Røroslista.

- Samme hvor opplagt, gira og tent du er på sakene som skal opp i møtet, finnes det et metningspunkt, sier hun.

- Det er Ikke rart at vi ikke får rekruttering til lokalpolitikken om vi fortsetter med disse maratonmøtene her. Det er helt uhørt, fortsetter hun. - Tror du det går på bekostning av lokaldemokratiet på sikt? - Ja, jeg tror ikke den nye generasjonen er like tålmodige som vi er, og da mister vi potensielt gode lokalpolitikere.

- Snakker som en telegrafist

Roland mener det er ordføreren som må ta grep. Hun mener han må bli flinkere til å lede møtene og ta det vesentligste først.

- Han må ikke legge opp møtene med så mye info som tar tid. Spesielt ikke når det går digitalt.

Selv måtte Roland vente i en halvtime på å få ordet, da hun ga uttrykk for at hun ville snakke på teams-møtet. Det synes hun også må bli bedre.

- Det blir sagt for mye fra hver enkelt som ber om ordet også. Jeg snakker som en telegrafist, jeg vet du. Kort og rett på sak - pang, pang, pang - det bør flere gjøre, mener Roland.

- Komisk og pussig

Ordfører Isak Veierud Busch er helt enig med Roland i at møtene varer altfor lenge. Han har prøvd å gjøre noe med det, men det ser foreløpig ikke ut til å hjelpe.

- Jeg har bedt representantene moderere innleggene sine, jeg har satt tidsbegrensning på innlegg og jeg har bedt om at de slutter å gjenta seg selv. Dette har jeg tatt opp ved flere anledninger. Det har foreløpig ikke hjulpet, så jeg får fortsette å minne om det.

Ordfører i Røros kommune, Isak Busch (AP), mener Roland kaster stein i glasshus når hun klager på lange møter. Han mener alle har et ansvar for å gjøre møtene mer effektive. Også Roland. Foto: Per Magne Moan

Busch mener alle har en ansvar for å få kommunestyremøtene kortere og mer effektive, og han blir provosert av at det er nettopp Roland som klager på lengden på møtene.

- Jeg synes det er svært komisk og pussig at Roland klager. Hun har etterspurt mer info på møtene, og når hun får det klager hun på at det er for mye informasjon. Det er veldig vanskelig å forholde seg til, mener Busch. - Hun kaster stein i glasshus, fortsetter han.

Må bli hardere med kølla

Et alternativ som de begge er innom som en løsning, er å flytte møtene til dagtid. Problemet her er at lokalpolitikere har et liv utenom politikken som de må ta fri fra, og det blir dyrt for kommunen om de skal betale ut kompensasjon for tapt arbeid til alle.

- Vi kommer til å ha noen dagmøter neste år, men det må en større, overordna beslutning til for å endre alle møtene til dagmøter, forklarer han.

Det kan også bli snakk om å begrense antallet representanter i kommunestyret, sier Busch.

- Det beste representantene kan bidra med nå, er å gjøre seg flid med å fatte seg i korthet. Nå er det stort engasjement og mange innlegg som er helt på siden av det vi diskuterer. Fortsetter det slik må jeg bli hardere med klubba. Det er det mange som oppfatter som ubehagelig, så det vil jeg helst ikke gjøre.

Tar en middagslur

Reidun Roland lover i alle fall at hun skal gjøre sitt for at møtene blir mer effektive enn i dag. For rundt midnatt er hun ganske sigen

- Jeg kan jo ta en skikkelig lang middagslur før møtene, så jeg blir opplagt til midnatt, ler hun. - Men jeg håper jo ikke at de fortsetter i denne retningen.