Trondhjems Turistforenings historie i Nedalen startet allerede i 1889 med en overnattingsavtale på Nedalen gård. Det ble et populært tilbud, besøkte økte og i 1897 ble den første Nedalshytta bygd.

Seinere ble Nedalshytta bygd ut flere ganger, og med kraftutbygginga i Nedalen først på 1970-tallet måtte det ny hytte til. Den gamle ble liggende under vann.

Fredag var det jubileumsfeiring på Nedalshytta. 60 innbudte gjester feiret at det i år er 50 år siden den nye Nedalshytta stod ferdig, og at det også er 125 år siden den første Neadalshytta ble tatt i bruk.

Jubileumstale: Daglig leder i Trondhjems Turistforening, Frode Støre Bergrem. Foto: Andreas Reitan
Gave: Ordfører i Tydal, Jens Arne Kvello, hadde med gave fra vertskommunen. Foto: Andreas Reitan
Festmiddag: Rundt 60 gjester fikk plass rundt bordene i matsalen på Nedalshytta. I tillegg hadde hytta denne kvelden også besøk av 30 andre gjester, både Dyrhaug Ridesenter og fjellvandrere. Foto: Andreas Reitan

Fjellmeny

Vertinne Turid Strickert inviterte til festmiddag med helstekt reinsdyr som hovedrett. Det ble en skikkelig festaften. Her er menyen:

Forrett: Røkt røye fra Nesjøen med pepperrotkrem Hovedrett: Grillet reinsdyr med saltbakte poteter, stekte rotgrønnsaker og viltsaus Dessert: Panna cotta av surmelk fra Røros med molter

Foredrag og kultur i peisestua

Etter middagen orienterte Jan Hofstad om Nedalens historie. Han viste lysbilder fra de ulike hyttene, helt tilbake til 1890-tallet og fortalte også om kraftutbygginga.

Historie: Jan Hofstad orienterte om fjellturismens historie i Nedalen. Foto: Andreas Reitan

Lars-Aage Brandsfjell fortalte om reindrifta i område, både historisk og om dagens drift. Kona hans, Helen Blind Brandsfjell, lærte bort en liten joik og fikk hele salen med i en morsom sørsamisk beskrivelse av fjellbjørkemåleren, som forøvrig ikke alltid er like morsom å få på besøk.

Deretter var det underholdning ved trioen Dype Spor som presenterte flott visesang.

Viser: Gruppa Dype Spor underholdt med vakker visesang. Foto: Andreas Reitan

Nedalshytta og de andre betjente hyttene i både Sylan og Trollheimen har åpent til 11. september.