-Tenk langsiktig, er Ole Kristian Valstads mantra for fondssparerne nå som børsene er i hardt vær.

Valstad er fagansvarlig for sparing i Selbu Sparebank. Han mener fonds-kundene har forholdt seg forholdsvis rolige til den økonomiske uroen.

Kundene begynner å få erfaring -I markedet generelt så var det jo en del som solgte seg ut når krisen var på sitt verste. Men, igjen så var kanskje folk litt roligere denne ganger her, enn man har vært i kriser før. Det viser jo at flere og flere av kundene våre begynner å få erfaring med fondssparing.

-Hvor lang tidshorisont tenker du man bør ha på investeringen dersom man setter pengene sine i fond

-Vi sier over en femårsperiode som en pekepinn.

-Hvis man ønsker å ta litt risiko - hvor plasserer man pengene nå om dagen da?

-Da har vi for eksempel et fond som heter Eika Spar som er godt differensiert i forhold til verdensmarkedet. Det er både inne i Norge, Norden og globale selskaper, sier Valstad.

Indeksfond eller aktive aksjefond?

-Et indeksfond sin oppgave er å følge indeks. Det skal hverken ha mer eller mindre avkastning utover det. Et aktivt forvaltet fond skal jo prøve å slå indeksen. Det gjelder i både gode og dårlige tider, og en god forvalter vil kanskje klare å gjøre grep når det kommer fall som de vi har vært igjennom nå, forteller Valstad.

-Vi ser lave innskuddsrenter hos bankene nå. Skjønner du at det kan være fristende for folk å gå inn i fondsmarkedet nå?

-Ja slik som dagens innskuddsrenter er så taper man jo egentlig penger ved å ha innskudd i bank. Pengene blir jo mindre verdt frem i tid på grunn av inflasjon. Da blir kanskje flere og flere tvunget over til alternative investeringsløsninger, mener Valstad.

-Hva gjør man hvis man er ny i dette gamet?

-Da vil jeg først og fremst anbefale å ta en prat med en rådgiver som kan forklare litt mer om fondssparing. Det er mitt tips. Gjør deg litt mer kjent med det og ta et møte med rådgiveren din, sier Valstad.

Hør fondspraten med Valstad her: