I en pressekonferanse torsdag ettermiddag ble regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset fremlagt. Flere har ment at statsminister Erna Solberg har vært en utydelig statsleder gjennom denne situasjonen, men nå slår hun tilbake. Hun hevder at Norge ikke var så sent ute, med tanke på at Danmark holdt sin pressekonferanse om dette i går.

Dette er de strengeste tiltakene som er innført i Norge i fredstid, og dette er tiltakene statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie la frem under pressekonferansen.

Tiltakene

- Barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universiteter, høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner stenges.

- Kulturarrangementer, idrettsarrangementer, treningssentre og virksomheter som tilbyr frisør, hudpleie, massasje, kroppspleie og tattovering forbys. Også svømmehaller stenges.

- Detalj- og varehandel driftes som normalt. Helseministeren fraråder folk fra å hamstre mat. Følg nasjonale sikkerhetsmyndigheters råd om hva du skal ha hjemme.

- Transportsektoren driftes som normalt, men folk oppfordres til å unngå fritidsreiser. Ikke gå på jobb, unngå reiser som ikke er strengt tatt nødvendig,

- Helsepersonell som jobber med pasientbehandling, får heller ikke reise utenlands for å sikre at Norge har helsepersonell tilgjengelig.

- Alle som kommer tilbake fra reiser utenfor Norden, skal i hjemmekarantene – uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Karantene etter utenlandsreiser har tilbakevirkende kraft fra 27. februar

- Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet, både tjenestereiser og privatreiser. De vil få kostnadene kompensert. Gjelder foreløpig ut april 2020

Tiltakene tredde i kraft 12. mars klokken 18.00, og varer til 26. mars klokken 18.00.