Under UPs aksjon mot fart, ble også to ruskjørere tatt.

– Et av disse tilfellene var ganske spesielt, sier distriktsleder for UP i Midt-Norge, Anders Sjøtrø.

Patrulje stanset en bilfører på E39 ved Søvasskjølen i Orkland for bruk av håndholdt mobil. Da de tok situasjonen nærmere i øyesyn, viste det seg at sjåføren satt og drakk alkohol bak rattet.

Stjøtrø forteller at mannen hadde 1,0 i promille.

– Dette er heldigvis ikke vanlig. Og det går inn på våre folk å se tilfeller som dette.

Han sier videre at innbyggerundersøkelsen viser å møte uvettig oppførsel i trafikken, er det publikum frykter mest når det gjelder kriminalitet.

– Vi er alle på en eller annen måte trafikanter og det er rus og fart som er årsaken til langt de fleste alvorlige trafikkulykker.

Fartfokus

Selve aksjonen Speed Marathon, foregikk over hele Europa fra midnatt natt til onsdag og et døgn fram i tid. Målet med det som er en årlig markering, er å få fokuset på de alvorlige konsekvensene høy fart i trafikken kan få.

84 forenklede forelegg og fire førerkortbeslag ble resultatet i Midt-Norge og patruljene sto fordelt på 16 kontrollsteder i regionen.

– Vi hadde egentlig forventet et litt høyere tall, så vi må si oss fornøyde med dette, sier distriktsleder for UP i Trøndelag, Anders Sjøtrø.

Høyeste hastighet ble målt i Stjørdal, der en bilfører ble målt til 127 kilometer i timen i en 70-sone.

De gamle er verst

I følge Sjøtrø, er det ikke ungdommen som er de verste synderne i Trafikken.

– Menn representerer 81 % av alle hendelser i forbindelse med fart og langt de fleste er over 45 år. Men dessverre er det ungdom som er høyest representert på statistikken over svært høy fart.

Han forklarer at dette ofte viser seg å være innfall.

– De forteller at de plutselig så muligheten, at de kjører en bil de har lyst å teste farten på og at de ikke tenkte seg om. Det er da vi får de helt vanvittige målingene.

Totalt i Norge ble det skrevet ut 922 forenklede forelegg i det døgnet aksjonen varte.

Hør intervjuet med distriktsleder for UP Midt-Norge, Anders Sjøtrø, i avspilleren under: