Nasjonalforeningen for folkehelsen, Selbu kommune og Frivilligsentralen i Selbu inviterte tirsdag kveld til informasjonsmøte om demens.

Rundt 77.000 nordmenn har i dag demens, og tallet forventes å doble seg i løpet av de neste 20 åra. Også yngre kan få demens, og mer enn 4000 av alle som lever med demens i dag er under 65 år.

- Derfor er informasjonsarbeid svært viktig, sier Siri Brustad, prosjektleder ved Trøndelags-kontoret i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Dokumentar

“Husker du meg” heter dokumentaren til filmskaper Ragnhild Nøst Bergem der hun følger tre demens-syke og deres pårørende. Filmen ble vist i Selbu i går kveld, og i kveld vises den i Namsos.

I dokumentaren møter vi Siri som fikk demensdiagnosen bare 38 år gammel. Ellen og Finn Robin var tidlig i 60-åra da sjukdommen meldte seg. Alle tre altså innafor gruppa på 4-5000 som får demens før de er 65 år.

Det er disse tre og deres pårørende vi får møte i Ragnhild Nøst Bergem sin dokumentar “Husker du meg”. Men - hvorfor velger en ung filmskaper nettopp denne tematikken?

Få råd fra fagfolk om demens

Kommunene har egne demensteam. Mange kommuner har også demensforeninger.

Demenslinjen hos Nasjonalforeningen for folkehelsen har spesialsykepleiere som kan svare deg. Demenslinjen er åpen mandag til fredag kl. 09-15 (23 12 00 40)