Politiet i Trøndelag pågrep den 19. januar en mann i 20-årene som ble siktet for grovt underslag fra Sparebank 1 SMN og grov hvitvasking av utbyttet.

Om lag 50 millioner borte

Statsadvokat Eli Reberg Nessimo ved Trøndelag statsadvokatembeter besluttet den 29. september å sette mannen under tiltale.

Tiltalebeslutningen gjelder flere forhold:

  • Grovt underslag av 74 779 000 kroner fra Sparebank 1 SMN, ved at som innleid vikar fra Manpower Norge AS til banken skal utnyttet sine tilganger til bankens datasystemer til å overtrekke egne konti.

  • Grov hvitvasking av til sammen 72 769 000 kroner av utbyttet som ble sikret. Av grunnlaget i tiltalebeslutningen fremgår det at pengene skal ha blitt overført fra tiltaltes konti i Sparebank 1 SMN videre til én av hans konti i DNB Bank ASA ved å gjennomføre en rekke straksbetalinger, og deretter skal det være brukt et bankkort til å føre pengene videre ut av landet. Brorparten av pengene er ført til IG Europe GmbH i Tyskland, og resten av pengene (14 950 000 kroner) ble ført til Nordnet Bank i Sverige. Av pengene som ble ført til IG Europe ble 20 millioner ført tilbake til Danske bank, som deretter ble flyttet igjen, ved at de dels ble ført tilbake til IG Europe og investert, og dels ble ført tilbake til Sparebank 1 SMN. Om lag 50 millioner kroner av utbyttet regnes som tapt som følge av de investeringsbeslutningene som ble gjort.

  • Dokumentfalsk, ved at tiltalte ved én anledning skal ha sendt en forfalsket bekreftelse fra Sparebank 1 SMN forbindelse med at IG Europe skulle undersøke hvor investeringsmidlene hans stammet fra.

  • To tiltaleposter på grovt bedrageri hvor hans ekssamboer er fornærmet på til sammen i underkant av 300 000 kroner.

Tiltalebeslutningen ble forkynt for tiltalte lørdag 30. september 2023, og de fornærmede er underrettet om den.

– Dette er en alvorlig tiltale, som omhandler store summer. Det er imidlertid for tidlig å si noe om straffenivået i saken. Saken vil sendes til tingretten for beramming mandag 2. oktober, og så er det retten som må vurdere om det er grunnlag for å domfelle tiltalte i saken. Påtalemyndigheten har ingen ytterligere kommentarer til tiltalebeslutningen, sier statsadvokat Eli Reberg Nessimo i en pressemelding søndag ettermiddag.

Den tiltaltes forsvarer er Christian Wiig