– Det er normalt at ulver legger ut på vandring på denne årstida, sier Frode Aalbu i Statens Naturoppsyn.

Skifter retning

Det har vært flere observasjoner av ulv i Trøndelag den siste tida. I begynnelsen av april ble det observert ulvespor sør i Dovrefjell. På grensa til Oppdal. Det er ikke kjent hvor denne ulven har tatt veien.

– Det er vanlig at de snur når de møter E6-en eller annen infrastruktur. Da skifter de gjerne retning, forteller Aalbu.

– Det ble det plukka noen DNA-prøver etter denne ulven, og i beste fall kan vi få et svar på hva slags individ det er og hvor den kom ifra.

Det er også observert ulv i Rondane, og for om lag to uker siden ble det sett spor etter ulv i Tydal.

– Vi er ganske sikre på at det var spor etter ulv som dukka opp i Tydal 15. april. Den kom fra Stugudal, passert Vessingsjøen og dro vestover i retning 705-en. Da havnet den i barmark, og sporet stoppet, forteller Aalbu.

– Så vi vet ikke mer om hvilken retning ulven har tatt etter dette.

Hør hele intervjuet med Frode Aalbu i Statens Naturoppsyn her:

Beveger seg langt

Aalbu kan ikke utelukke at det er den samme ulven som er observert i både Rondane, i Tydal og på Dovrefjell de siste ukene.

– De kan bevege seg raskt og over enorme områder. Så det er mulig at dette er den samme ulven, men det vet vi ikke før vi har fått svar på DNA-prøvene.

– Ulven er interesserte i å finne ledig teritorium, en livsledsager og partner og mat nok. Og i områder med for eksempel tamrein vil ulven finne det tilfredsstillende med tanke på at det er mat nok der.

Ikke ønsket her

Men dette er områder ulven ikke er velkommen. Det er områder sør i Skandinavia det er meningen at ulven oppholder seg.

I Trøndelag er det områder for beitedyr og da er det ikke ønskelig at ulv slår seg til rette her. Så om ulven slår seg ned her, kan det bli gitt skadefellingstillatelser.

– Det kan være utfordrende å ta ut ulv i barmarksesongen. Det er nok enklere å ta ut ulven for lisensjegere gjennom vinteren når det er sporsnø, sier Aalbu..

– Vi driver med overvåkning og får samla inn det vi trenger. Det er ikke ønskelig at ulven skal etablere seg i Midt-Norge.