Fra Sveberg til Autstralia

Mens vinteren er i anmarsj i Trøndelag, har Alexandra Bukovska Jevinova (32) og mannen Martin Bukovsky (34) flyttet arbeidssted fra Sveberg til byen Bunbury i Australia, hvor det nå går mot sommer. Der jobber paret som prosjektingeniører på et gedigent motorveiprosjekt på 27 kilometer, to timers kjøring sør for Perth.

- Jeg har ansvaret for å overvåke og veilede alt arbeidet som skjer på den syv kilometer sørligste delen av strekningen, forteller Alexandra. På E6-prosjektet i Trøndelag jobbet hun som vegingeniør og hadde blant annet ansvar for en del av grunnarbeidet før asfalten ble lagt. Mye av Alexandras fokus var inne i tunnelene.

- Jeg likte best å jobbe i tunnelene, planlegge sammen med andre kollegaer fra tunnel- og sikkerhets- og kvalitetsteamet for å oppnå det beste resultatet. I tillegg jobbet jeg tett med lokale underleverandører, noe som var en veldig positiv opplevelse, forteller hun.

En viss forskjell

Gjennomsnittstemperaturen i Bunbury er ifølge Wikipedia på drøye 23 grader året sett under ett. Selv om man trygt kan fastslå at været er noe annerledes på Sveberg i Malvik, trivdes Alexandra og mannen Martin svært godt i Trøndelag.

- Jeg har besøkt mange land, men jeg kan uten å nøle si at Norge er det tryggeste landet jeg har vært i. Jeg opplever folk som svært ærlige og som bryr seg om samfunnet. Jeg tror det også går hånd i hånd med levestandarden, som er noe av det beste i hele verden. Samfunnet legger vekt på balanse mellom arbeid og privatliv, og setter familien høyt. Dessuten er naturen i Trøndelag vakker og fjorden fantastisk, sier hun. - Hvordan var det å få beskjeden om at kontrakten mellom Acciona og Nye Veier ble kansellert?

- Jeg følte meg trist, fordi prosjektet var veldig interessant og jeg møtte mange fascinerende og herlige mennesker. Jeg ble også litt nervøs, plutselig visste jeg ikke helt hva som var i ferd med å skje. På den andre siden førte dette oss til Australia, noe jeg er takknemlig for, fordi jeg kan fortsette å bidra for Acciona og til samfunnet Down Under, forteller 32-åringen.

Fra Chile til Australia

Mange husker bildet av de mange ansatte hos Acciona på Sveberg som plutselig hadde mistet arbeidsplassen sin. Samtidig som beskjeden om at E6-prosjektet ble avsluttet, gikk startskuddet for alle som jobbet i HR-avdelingene både lokalt, nasjonalt og i Madrid.

- Det ble gjort en kjempejobb for å finne arbeid til medarbeiderne som plutselig hadde fått en usikker fremtid, sier Frank Skaufel, senior kommunikasjonsrådgiver i Acciona.

Rundt 40 har fått og akseptert ny jobb innen Acciona-systemet. De er spredt til land som Chile, USA, Canada, Spania, Filipinene og Australia. Dessuten fikk et dusin personer jobb i Norge på annet Acciona-prosjekt, mens ytterligere 18 personer blir med Acciona videre for å avslutte E6-arbeidet og for å jobbe med nye prosjekter. Drøyt 20 fikk tilbud om andre stillinger, men takket nei ettersom de har funnet seg annen jobb. Mange av dem har valgt å bli i Norge.

- Fortsatt jobber vi med å finne jobb for de siste. Lovnaden fra ledelsen da E6-prosjektet ble avsluttet for Accionas del, var at vi skulle finne nytt arbeid til nesten alle. Det har vi lyktes med, sier Skaufel.

Flyttet i august

For Alexandra og Martin gikk det kun noen uker før de fikk tilbud om å reise til Australia og Bunbury, og allerede i slutten av august var de på flyttefot.

- Jeg var svært fornøyd med hjelpen fra Acciona. Medarbeiderne i HR-avdelingene både i Norge og i Madrid var veldig forståelsesfulle og prøvde å lette hele situasjonen, og gjøre overføringen så smidig som mulig.

 - Er det noen muligheter for at du og Martin en gang i fremtiden kommer tilbake til Trøndelag for å jobbe?

- Man vet aldri vet hva fremtiden vil bringe, vi får bare vente og se, sier Alexandra smilende.