Helene Brandsfjell, godt hjulpet av Toini Bergstrøm inntok sofakroken i martnashallen torsdag for å gi de frammøtte et lite innføringskurs i sørsamisk.

Men i motsetning til de andre arrangementene lagt til sofakroken denne martnan, så var de to lærerne av det mer spreke slaget og hadde det ikke vært for at høyttalerne begynte å pipe og ule, så hadde de vel helst vært nede blant publikum.

I stedet ble det en svært så visuell undervisningstime med fakter, smil, sang og dans fra scenen.

Aldri for gammel

Nå er det selvsagt svært begrenset hva man kan lære av et totalt fremmed språk i løpet av en halvtime, men noen ord og fraser ble det. Og flere av disse var knyttet til situasjoner man kan støte på i martnan, slik som å hilse og presentere seg.

I tillegg ble tallrekka opp til 10 gjort litt enklere, takket være melodien til en kjent barnesang.

Både Brandsfjell og Bergstrøm jobber til daglig ved Aajege - samisk språk- og kompetansesenter på Røros og selv om det kan være vanskelig å tro det, så har de begge lært seg sørsamisk som voksne. Dette viser at språk kan læres i alle faser i livet.

Vil lære mer

Eli Marie Jensen var en av tilhørerne som fikk oppleve leksjonen. Hun har samisk blod i årene og kunne gjerne tenkt seg å lære mer.

Dette er fult mulig ved Aajege, tilbyr opplæring i sørsamisk for elever i videregående skole og som nybegynneropplæring for voksne i samarbeid med Samisk Høgskole.

Hør intervju med Helene og Eli Marie her: