- Vi ser at forsøket viser gode resultater. Ansatte melder om økt kompetanse, at de forstår brukerens behov og situasjon bedre, og at de samarbeider bedre innad i kommunene. Det er viktig for at eldre skal få et godt og trygt tilbud. Regjeringen vil derfor utvide forsøksperioden og inviterer kommunene til å delta ut 2022, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Økt likebehandling?

Målet med ordningen er å teste ut om statlig finansiering av omsorgstjenesten kan bidra til økt likebehandling over kommunegrensene og sikre at brukernes behov dekkes på en bedre måte enn i dag.

De seks kommunene som i dag deltar er Stjørdal, Os, Hobøl, Lillesand, Spydeberg, Selbu. I tillegg inviteres de kommunene de eksisterende forsøkskommunene skal slå seg sammen med til å delta. Regjeringen har i statsbudsjettet for 2019 foreslått å bevilge 111,8 millioner til å forlenge forsøksperioden.

Påvirke morgendagens omsorgstjenester

Regjeringen ønsker at staten skal ta et større ansvar for å øke kvaliteten i omsorgstjenestensamt sikre kompetanse og kapasitet i helse- og omsorgssektoren. Formålet med forsøksordningen er å se om statlig finansiering av omsorgstjenestene gir økt likebehandling på tvers av kommunegrenser og riktigere behovsdekning.

- De kommuner som blir med i prosjektet får derfor mulighet til å påvirke morgendagens omsorgstjenester, og bidra til å skape økt likhet og bedre kvalitet i tildeling av omsorgstjenester. Forsøket omfatter alle omsorgstjenester og brukergrupper, heter det i invitasjonsbrevet til kommunene fra Helsedirektoratet.