– Appen brukes av skoler i stadig større grad rundt om i landet, forteller direktør for firmaet som leverer denne varslingstjenesten, Vegard Aune i Framweb, som eies av F24.

Appen heter Teamalert, og brukes av flere kommuner, som har sett behovet for bedre varslingstjenester som en del av beredskapsplanen ved skoler og i barnehager.

Lite marked i Trøndelag

Teamalert er først og fremst en kollegastøtteordning. Om en gruppe av medarbeidere laster ned appen, går det ut en melding om at en kollega trenger øyeblikkelig hjelp.

– Det er jo i utgangspunktet et dårlig bakteppe for slike apper, da, medgir Aune.

– Det har vært en del skoleskyting rundt om i verden og slike hendelser skjer stadig nærmere oss, og dette har vært drivkraften for at denne appen har rullet ut i flere kommuner i Norge.

Vegard Aune, som er direktør for Framweb, forteller om appen Teamalert under Nea Radios sending fra Rørosmartnan. Foto: Karin Jegtvik

Ifølge Aune har de et stort marked på Østlandet og Vestlandet.

– Jeg vil særlig berømme Drammen kommune. De har hatt en storstilt utrulling av denne varslingsappen for å være forberedt på ekstreme hendelser, som for eksempel skoleskyting.

Det er foreløpig få kommuner i Trøndelag som har etterspurt denne beredskapen.

Viktig beredskap

I Trøndelag har enkelte NAV-kontor tatt i bruk appen, og Huseby ungdomsskole i Trondheim har valgt å ta den i bruk - selv om dette ikke har vært en kommunal beredskapssatsing.

Robert Flatås, som er rektor ved ungdomsskolen, tror ikke kommuen har gjort gode nok trusselvurderinger. Som rektor ved en stor ungdsomsskole i Trondheim er han opptatt av god og rask varsling ved for eksempel trusselsituasjoner.

– Om det skulle oppstå en PLIVO- hendelse (pågående livstruende vold), må hele skolen varsles raskt om enten nedstengning av skolen eller evakuering. Da kan denne appen være avgjørende.

Det kan også oppstå situasjoner der skolen må evakuere som følge av en gasslekkasje, og da må alle få beskjed raskest mulig.

– Appen er enkel og lett tilgjengelig, og ved stressende situasjoner er dét viktig. Et slikt varsel må ut raskt, sier Flatås.

Han har også tipset kolleger ved andre skoler om varslingsappen.

Hør hele intervjuet med Vegard Aune om Teamalert her: