Seint om kvelden 27. januar i 2014 falt en uisolert strømledning ned i det knusktørre terrenget på Hasvåg i Flatanger. Det ble starten på brannen, som den største siden 2. verdenskrig.

Store brannstyrker var i sving fra morgen til kveld i flere dager, og flere ble evakuerte. Fredag ble det invitert til en markering på Hasvåg i Flatanger kommune. Rett ved området som var totalskadd etter brannen for ti år siden.

Nå er det laget en forestilling med bilder og videoklipp fra brannen, som ble vist under markeringen på Hasvåg i Flatanger fredag.

– Det var trist og tøft de to første årene etter brannen, forteller NRK-veteran Bjørn Johan Jakobsen, som er en av kreftene bak forestillingen.

Denne fjellsiden i Uran sto i full fyr da brannvesnet ble varslet. På andre siden av fjellet lå alle innbyggerne i Hasvåg og sov. Foto: Hroar Wold Nordhaug

Mange sterke historier ble fortalt i Hårnesmoen forsamlingshus på Hasvåg under markeringen.

I salen satt representanter fra statsforvalter, brannvesen, politi og berørte, som opplevde å miste husene sine og verdifulle eiendeler denne natta for ti år siden.

En av dem var Åge Hasvåg.

Han kjempet en kamp for det lokale brannvesenet, for å redde flere hus fra flammen. Samtidig brant hans eget hus ned på andre siden av Hasvåg.

Åge syntes det var sterkt å gjenoppleve den dramatiske natten under markeringen fredag.

Hør intervjuet med Åge Hasvåg her:

En annen som husker denne natta godt er Odd Uran. Han oppdaga at det brant i fjellsiden nedenfor gården hans i Uran i Hasvåg.

Han ringte naboen Ruth Stamnes og de ble raskt enige om at Odd skulle varsle Åge Hasvåg i det lokale brannvesenet, mens Ruth skulle ringe 110-sentralen.

Uten deres raske reaksjon kunne brannen fått et mye verre utfall. Minnene fra denne natta sitter godt i hos Odd , selv ti år etter.

Hør hele intervjuet med Odd Uran her:

150 telefonsamtaler på ei natt er uvanlig kost for de aller fleste ordførere. Men det var noe av det ordfører Olav Jørgen Bjørkås måtte håndtere denne natten.

Han synes det var godt å kunne hedre noen av alle de som bidro med å redde bygda Hasvåg fra flammene.

Også han husker godt brannanatta, hør ham fortelle i dette intervjuet:

Journalist og NRK-veteran Bjørn Johan Jakobsen, er en av de som mistet bygninger og verdier under brannen.

Han har sammen med Morten Kristiansen og Jon Arne Hasvåg utarbeidet en forestilling i to deler, som har fått tittelene «Helvettesnatta» og «Oppatt, oppatt».

Han er ikke redd for at forestillingen river opp gamle sår i det lille samfunnet.

Hør intervjuet med Bjørn Johan Jakobsen her: