- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Ole Johan Kiplesund, varabrannsjef i Stjørdal og Selbu brann og redningstjenest.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Koble røykvarslerne sammen

- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Kiplesund Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

40 000 boligkontroller

Cirka 40 000 husstander over hele landet får 4. - 6. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og eltilsyn med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

- Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på, sier Kiplesund

Røykvarslerdagen

er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. På røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Her finner du Stjørdal brann- og redningstjenesten: Stjørdal fredag 30. november fra kl 10-15: Torgkvartalet, Hell Senteret, Biltema, Coop Xtra på Evja og Spar Hegra. Her deler de ut røykvarslerbatterier og gir gode brannforebyggende tips og råd. I Selbu skal Selbu brann og redning stå ved Coop Prix og B. Langseth i tidsrommet 17-19.