Rørosmat-bedriften Eggen Gardsysteri tok med seg både gull og sølv da oste-VM ble arrangert i London. 40 norske oster fra 17 norske produsenter kjempet nylig om tittelen verdens beste ost under World Cheese Awards i London.

Neste år kan de få konkurrere på hjemmebane, for The Guild of Fine Food har utnevnt Bergen til arrangørby for oste-VM 2018, skriver Nationen. Det er "Hanen" får seg "Norsk Gardsost" som skal arrangere, og det er ventet at over 3500 oster fra mer enn 30 land vil bli påmeldt. I tilknytning til oste-VM blir det også arrangert en ny matfestival som har fått navnet ”Matlandet Norge”.

– Jeg er kjempestolt over at vi har klart å få VM til Norge. Bergen er en av UNESCOs utvalgte gastronomi-byer og var derfor et naturlig valg som arrangørby. Oste-VM blir en fantastisk arena for å promotere all norsk lokalmat, sier daglig leder i Hanen, Bernt Bucher-Johannessen.

Dale mener VM er viktig

Landsbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) mener oste-VM er viktig. – Det bidrar til at norske osteprodusenter får inspirasjon og anerkjennelse for kvalitetsproduktene de lager. Det er derfor ekstra stas å kunne ønske velkommen til neste års VM i Bergen. Med det får vi satt matnasjonen og ostenasjonen Norge på kartet, samtidig som norske osteprodusenter får en unik mulighet til å vise fram sine produkter, sier Dale.

- Løft for reiselivet

Gunnar Waagen er leder i Norsk Gardsost og styreleder i Tingvollost, som vant tittelen Verdens beste ost med Kraftkar i 2016. Årets vinner ble den britiske osten Cornish Kern, som produseres av Lynher Dairies.

– Nå skal vi virkelig presentere det rike utvalget av kvalitetsmat for et internasjonalt publikum. Vi må ha ambisjoner om at flere skal eksportere varene sine. Samtidig som vi viser fram matmangfoldet vi har i Norge, blir dette et løft for reiselivet, sier Waagen.

Det er det britiske selskapet the Guild of Fine Food som er ansvarlig for World Cheese Awards. De gleder seg til å arrangere i Bergen. skriver Nationen.