De siste dagene har flere Nato-land besluttet å sende militært utstyr til Ukraina, for å bistå landet, etter at Russland natt torsdag forrige uke gikk til en fullskala invasjon av landet.
- Ukraina er et selvstendig, fritt, demokratisk land på vårt kontinent, som er utsatt for en brutal angrepskrig fra en diktator i øst. Det har ikke skjedd på mange tiår i Europa, at man har vært i den situasjonen man er i i dag.
Det sier ordfører på Stjørdal, Ivar Vigdenes, som nå mener Norge må følge etter det flere av våre allierte i Nato allerede har gjort.
- De trenger hjelp, og av hensyn til vår egen sikkerhet, så er det håp om at dem klarer å yte så mye motstand som overhodet mulig. Og når de da ber om våpen bistand, og er ekslusivt uttrykkende at det er det dem trenger, mener jeg vi bør se med positive øyer på det i likhet med resten av våre Nato-land.
Søndag sa forsvarsminister Odd Roger Enoksen til VG at det er sannsynlig at Norge kommer til å sende militært utstyr til Ukraina.
– Foreløpig er det til vurdering, beslutningen er ikke tatt, men sannsynligvis går det den veien. Nå jobbes det intenst med å se hva vi kan bidra med, sa forsvarsministeren til VG.
- Ikke opp til Russland å diktere
Ukraina-konflikten tilspisset seg i november i fjor, når 100 000 russiske militærstyrker ble utplassert nær grensen til Ukraina, og gjorde konflikten mer spent enn noen gang siden annekteringen av Krim i 2014. Utplasseringen til Russland kom som følge av at de ønsket en garanti for at Ukraina ikke skulle få bli medlem av Nato, noe flere av Ukrainas naboland er.
- Det er helt riktig at Russland har synspunkter på det, der er heldigvis Nato-alliansen tydelig på at det er ikke opp til Russland å diktere andre uavhengige friheters sikkerhetspolitikk.
Vigdenes har fulgt med på konflikten de siste dagene, og ser flere Nato-land har kommet til samme konklusjon som han har gitt uttrykk for. Nemlig at det er riktig å yte bistand gjennom å understøtte med militært materiell, i den grad Ukraina føler og gir uttrykk for det, sier Vigdenes.
- Jeg håper norske myndigheter kommer til samme konklusjon. Jeg opplever man har en bevegelse mot det nå.
Les også: Faren våknet av stort smell: - De vet de blir torturert
Ønsker å ta imot flyktninger
Søndag ettermiddag skrev FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi, at antallet flyktninger fra Ukraina fortsetter å øke, og at hittil har 368 000 flyktet fra landet. Videre skrev han at det haster å dele ansvaret.
The number of refugees from Ukraine who have crossed to Poland, Hungary, Romania, Moldova and other countries is escalating and is now 368,000.
The governments and people of those countries are welcoming refugees. It is now urgent to share this responsibility in concrete ways.
— Filippo Grandi (@FilippoGrandi)
Vigdenes mener det ikke er unaturlig at Norge også i denne sammenhengen, slik man i andre krig og konflikter i verden tar imot flyktninger, også tar imot flyktninger fra Ukraina.
- Det er nært oss, det er folk som utvilsomt er utsatt for hendelser som åpner for at man har behov for å flykte og søke beskyttelse i andre naboland. Der er det også slik at visumfrihet for innbyggere fra Ukraina mot Europa og Norge, så det anser jeg som naturlig.
Vigdenes mener avslutningsvis at man her står samlet, både blant ordførerkollegiet og blant nordmenn flest. Han mener videre man også i det her tilfellet bør gjøre det med tanke på at folk skal kunne flytte tilbake, og bidra til oppbygging av hjemlandet på et senere tidspunkt.
- Med den krigssituasjonen i Europa som vi står i nå, er det slik at vi i den her sammenhengen stiller oss i utgangspunktet positiv dersom norske myndigheter begynner å ta imot flyktninger, det er ikke noe oppsiktsvekkende med den uttalelsen nå, snarere tvert imot. Det er en selvfølgelighet.
Hør hele intervjuet med Vigdenes i lydfilen under: