Regjeringen har prioritert de direkte tilskuddsordningene over reindriftsavtalen for å støtte opp om de utøverne som har reindrift som hovedvirksomhet og legge til rette for økt omsetning og lønnsomhet i næringen. Under denne regjeringen har de direkte tilskuddsordningene økt fra 69,1 til 76,7 millioner kroner per år. Regjeringen foreslår å bevilge 76,7 millioner kroner også i 2018. Dette gjelder Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

- Jeg er veldig glad for at regjeringen foreslår avgiftsfritak på driftsmidler i reindriften. Det er tiltak som vil bidra direkte på bunnlinja for næringen, sier Torhild Aarbergsbotten, gruppeleder Sør-Trøndelag Høyre.

– Reineierne blir nå likestilt med bønder og slipper avgifter som på driftsmidler som blir benyttet i driften. Dette har i flere år vært et viktig krav frå næringen, og vil gi store avgiftslettelser for den aktive reindriftsutøver. Konkret blir det foreslått at snøscooter, ATV, og terrenggående motorsykkel får tilsvarende avgiftsfritak som det som er etablert for driftsmiddel i jordbruket, sier Aarbergsbotten.