– Reindriften på Fosen er ulønnsom uten statsstøtte, og riving av vindturbinene koster tre millioner kroner per reinsdyr.

Det skriver sjefsredaktør Gunnar Stavrum i en lederartikkel i Nettavisen. Han sier at det er galimatias å rive vindmøllene for å gi plass til reindrifta.

– Det produseres 1,8 milliarder kilowattimer i året til en verdi på rundt 1,3 milliarder kroner. Til sammenligning gir reindrifta under 10 millioner kroner i inntekter. Og for å sette dette på spissen så har det vært lønnsomt for samfunnet å betale reineierne på Fosen 40 millioner kroner i lønn i året resten av livet hvis man slapp i rive disse mastene, sier han.

Han mener at det som ligger til grunn for reineiernes rettigheter er at man skal kunne utøve sin tradisjonelle virksomhet så lenge den er lønnsom og bærekraftig.

– Det er den ikke. Reindriften i Norge lever av statstilskudd. De normale inntektene er langt under halvparten av de totale inntektene for næringen.

Stavrum mener den mest samfunnsøkonomisk riktige løsningen på konflikten på Fosen er å la vindmøllene stå og kompensere reineierne for sine økonomiske tap.

Hør radiointervju med Gunnar Stavrum her: