Nea Radio kommer tilbake med resultater når det er klart! Arrangøren av årets Norgesserieprøve i Trøndelag hadde fått lånt et stort område på Egga i Meråker hvor deltagerne skulle i ilden.

- Gjeterhundprøven går ut på å hente sau ute på en viss avstand, og her i dag er vi oppe i hele 400 meters langt hent, så det er bra langt. Så skal vi treffe en port på vei hitover som har en åpning på seks meter, når de så kommer ned til her hvor vi sender ut (ved arenaen journ.anm), skal de drive rundt oss på banen. Når vi er ferdig med den øvelsen, skal vi dele fra to sauer fra de fem, og vise å ha kontroll på de. Deretter skal de samles, og inn i en liten kve, før de skal ut derfra, og man skal ta kontroll på en sau, sa leder i Nord-Trøndelag sau og geit, Oddbjørn Kaasa, om hvordan konkurransen foregår.

Kaasa har selv blitt Norgesmester i gjeterhund, og stiller både lørdag og søndag opp med sine to hunder April og Oliver i Norgesserieprøven i hjembygda Meråker. April var først ut i lørdagens konkurranse, og Kaasa innrømmer at det ikke gikk helt etter planen.

- Den første runden min er jeg ikke noe særlig fornøyd med. April bomma litt på utgang, så det gikk litt tid før jeg fikk henne rundt sauen, sa Kaasa til Nea Radio.

Mange hunder i aksjon

I alt 47 hunder skal i aksjon både lørdag og søndag. En rekke deltagere stiller disse dagene med både to og tre hunder i aksjon under lørdagens prøve i Meråker. Landfald har de siste årene hevdet seg høyt i gjeterhund konkurranser, og var i 2017 deltager under gjeterhund VM i Nederland. I VM for tre år siden endte det med en 17.plass individuelt, samt en bronsemedalje i lagkonkurransen for Landfald.

I likhet med flere, hadde også Landfald tre hunder som skulle ut i aksjon. Første hund i aksjon var King. De to samarbeidet godt, og tok over ledelsen så langt ut i konkurransen med 102 poeng, og med det første deltager så langt i konkurransen over 100 poeng.

- Det var bra innsats det. Det hadde gått an å gjort det enda bedre også selvsagt, og har planer om å slå summen med en av de andre hundene, sa Petter Landfald.

Mål om landslaget

Landfald ble for ikke lang tid siden gårdbruker etter å ha kjøpt gård i Vuku, og satser nå stort på sau. Med mye sau i fjellet, får Landfald og hundene virkelig lagt ned treningen som kreves for å gjøre det godt i konkurranser.

- Det blir mye jobb med de, nesten hver dag med hundene. Så prøver å få til finpussen om sommeren med å stå å trene og terpe på litt forskjellige ting. Er mye i fjellet om sommeren for å se om sauene, og da bruker jeg de mye, og slik at de lærer seg å håndtere mye forskjellig type sau.

Selv om årets planlagte Europamesterskap i Sveits ble avlyst grunnet Covid-19, satser Landfald stort, og håper å komme inn på landslaget etter NM som arrangeres 15-18.oktober på Bryne i år.

- Er 35 hunder som kvalifiserer seg til Norgesseriefinalen, så da er det viktig å få til gode løp før det for har planer om å komme dit med de to hundene som ligger godt an foreløpig. Landslaget neste år som er målet, så da må det gå bra på både NM og Norgescupen, sa Landfald avslutningsvis.

Hør hele intervjuene med Oddbjørn Kaasa og Petter Landfald under bildegalleriet nedenfor