Kun 3 av 10 har DAB i bilen, viser tall fra Digitalradioundersøkelsen, som Digitalradio Norge står bak. 70 % av bilene har altså fortsatt kun FM-radio til tross for at FM-slukkingen nærmer seg med stormskritt.

Det er heller ikke alle som har planer om å kaste seg rundt og installere DAB. Bare 59 % oppgir at de er villig til å gjøre noe for å sørge for at radiosignalene forblir i bilen når rikskanalene slår av sine FM-sendere.

Det kan altså bli både et voldsomt rush i elektronikk-butikkene og samtidig vil det være hundretusenvis av lyttere som kun har lokalradio å høre på i 2017. De fleste norske lokalradioer fortsetter å sende på FM i hvert fall fram til 2022 og norske myndigheter har flere ganger sagt at det ikke finnes noen planer om å stenge FM-nettet for godt. Dermed kan lokalradio bli å høre på FM på ubestemt tid.

Ifølge undersøkelsen, som er laget for å promotere DAB, er 8 av 10 radiolyttere forberedt på et digitalt skifte. Det vil si at de på en eller annen måte har skaffet seg DAB-radio eller hører på nettradio eller Digital-TV. Da er det uansett 635 000 nordmenn som overhodet ikke er forberedt og bare har FM-radio, og dette er tall fra de som gjerne vil at den digitale overgangen skal se så bra ut som mulig.

En annen faktor er at mange av de som har skaffet seg DAB-radio klager på at de ikke får inn noe på sine apparater. NRK, P4 og Digitalradio Norge mener at dette utelukkende skyldes brukerfeil og hevder at dekningen faktisk er bedre enn på FM. Men, de innrømmer at det trengs mer informasjon og bistand til lytterne i ukene som kommer.

I en statusrapport som Digitalradio Norge la fram i går, i forbindelse med at det er 100 dager igjen til NRK skal slå av sine FM-sendere i Nordland, går det fram at Kantar/TNS regner med at lyttingen vil gå ned neste år.

-  Kantar TNS forventer at daglig dekning for radio vil reduseres noe i 2017 og at lyttertiden vil reduseres mer.

- NRK vil tape lyttere og lyttertid - NRK slukker FM først. - Kommersiell riksradio og lokalradio vil vinne på at NRK slukker først, mener Kantar/TNS.

For ordens skyld: Nea Radio kommer til å sende på FM i mange år enda, i tillegg til DAB, DAB+ og nettradio.