Dovrebanen mellom Hamar og Dombås stenges fra klokka 5.30 mandag morgen på grunn av værsituasjonen. Rørosbanen og Raumabanen stenges også.

Oppgraderer varselet til rødt

Det er sendt ut rødt farevarsel for ekstremværet Hans. Bane Nor opplyser at Dovrebanen stenges fram til tidligst klokka 12 mandag.

Det påvirker toglinjene F6 Oslo S – Trondheim S og RE 10 Drammen – Oslo S – Lillehammer.

Rørosbanen mellom Hamar og Støren stenges også fra morgenen av.

– I praksis gjelder det samme der som på Dovrebanen, sier pressevakt Olav Nordli til NTB ifølge NRK Trøndelag.

– Det er på bakgrunn av det røde farevarselet som er sendt ut. Da føler vi rett og slett at vi ikke kan garantere for sikkerheten for de reisende med et så alvorlig farevarsel, sier han.

Det oransje farevarselet om nedbør skal oppgraderes til rødt nivå. Dette gjelder for den sørlige delen av Trøndelag, i all hovedsak kommunene Oppdal, Rennebu, Midtre Gauldal, Holtålen og Røros.

Faren for jord- og flomskred er også oppgradet til rødt nivå. I tillegg er det meldt både oransje og gult farevarsel for nedbør lenger nord i fylket.

Røros er blant kommunene som bruker nettsiden sin og sosiale medier til å informere innbyggerne sine om ekstremværet Hans. Foto: Skjermdump fra Facebook

Ber innbyggerne følge med

Flere kommuner bruker kommunens nettside og sosiale medier til å informere innbyggerne sine om ekstremværet Hans. Deriblant Røros kommune, som søndag gikk ut med en oppfordring til innbyggerne om å holde seg oppdaterte via media og varsom.no.

De skriver:

NVE varsler om fare for jord, flomskred, og flom på oransje nivå, fra mandag den 7. august. Vi anbefaler alle å holde seg oppdatert på www.varsom.no

Du bør også:

  • Sikre og flytt bort verdier fra utsatte steder, for eksempel i kjellere, og biler, campingvogner, rundballer og annet langs elver og bekker.

  • Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner.

  • Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred.

Røros kommune følger nøye med på farevarslene. Vi vil legge ut aktuell informasjon og oppdateringer her, og på vår nettside: www.roros.kommune.no

Usikkert hvor lenge

Nordli sier at det også er høyere beredskap på andre linjer i Sør-Norge og at det kan komme flere stengte baner.

Hvor lenge banene må være stengt, er det vanskelig å svare på nå.

– Det er mye som tyder på at det strekker seg gjennom det neste døgnet. Men det kommer oppdateringer underveis. Vi setter sikkerheten først, sier han.

Gjøvikbanen er også stengt mandag morgen. Det var planlagt på grunn av arbeid langs linja.