En Stiklestadprofil med klare meninger om Nasjonaljubileet , en olsokkunstner nært knyttet til Fosen-saken, et rikholdig talerstolprogram med ulike vinklinger på KRAFT, samt konserter og god festivalstemning har preget Stiklestad disse julidagene.

Gjorde stort inntrykk

– Olsokdagene 2023 ble virkelig et bilde på kulturens kraft. Nok en gang har det enorme apparatet bak Spelet om Heilag Olav, skapt en forestilling som berører og engasjerer et stort og sammensatt publikum, sier direktør i Museene Arven, Heidi Anett Øvergård Beistad i en pressemelding søndag kveld.

Direktør i Museene Arven, Heidi Anett Øvergård Beistad, er godt fornøyd med årets Olsokdager, selv om færre enn i fjor så «Spelet». Foto: Karin Jegtvik

– I tillegg har det gjort spesielt stort inntrykk å oppleve årets olsokutstilling med Máret Ánne Sara og hvilken mottakelse den har fått. Årets olsokdager har virkelig vist både mangfoldet og kraften i symbolstedet Stiklestad. Jeg er enormt takknemlig for alle de som har bidratt til å gjøre det mulig.

Hør hele intervjuet med Heidi Anett Øvergård Beistad i Nea Radios ettermiddagssending fra Stiklestad fredag 28. juli her:

Flere anmeldere

Trønder-Avisas kulturredaktør, Gaute Ulvik Haugan, gjorde en spenstig satsing i forkant av årets spel på Stiklestad, og inviterte flere profiler til å anmelde spelet.

Dette fikk avisen støtte fra «Fritt ord» til å gjennomføre, og satsingen førte med seg en spennende debatt om modernisering og fornyelse av spelet.

Flere tok blant annet til orde for at musikken til Paul Okkenhaug trenger et løft.

Hør hele intervjuet med kulturredaktør i Trønder-Avisa, Gaute Ulvik Haugan, her:

Oppnådde budsjettmålet

Men all denne oppmerksomheten rundt årets spel til tross, færre tok turen for å se forestillingen.

Totalt har om lag 11.500 publikummere sett årets Spel. Det er 1.500 færre enn i fjor, men flere enn i 2018 og 2019.

– Vi er fornøyde med besøket på årets spel og med å ha oppnådd vårt budsjettmål for salg av billetter på kr 3,6 millioner, sier museumsleder ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter Ingegerd Eggen i pressemeldingen.

– I tillegg er det veldig gledelig at alle våre arrangementer, både talerstolprogrammet og konserter og show, har vært så godt besøk. At Christine Koht kom tilbake til Stiklestad etter 12 år og alvorlig sykdom, ga en kveld få av oss vil glemme. Det var også sterkt å høre Elias Akselsens stemme fylle Stiklestad kirke. Mange nye, verdifulle Stiklestadminner har blitt skapt disse dagene, legger hun til.

Flere besøkende totalt

Men det er mye mer enn spel som skjer under Olsokdagene på Stiklestad.

For fjerde år på rad invitere SNK til olsokbåltenning for å markere at det nå er sju år igjen til Nasjonaljubileet 2030. Bålet ble bygd av alle barna som hadde møtt opp på tidenes best besøkte Olsokkafé, med Pippi og Bjørnis - totalt 680 besøkende.

Nasjonaljubileet sto også i fokus da årets Stiklestadprofil Kristin Gunleiksrud Raaum møtte Barne- og familieminister Kjersti Toppe til en inspirerende samtale i Borggården.

Mange ubilletterte arrangement gjør det vanskelig å operere med eksakte tall, men SNK anslår at rundt 41- 42.000 personer har vært innom Stiklestad under årets Olsokdager, sammenlignet med anslagsvis 40.000 i fjor.

– Selv om spelet har hatt litt mindre besøk i år er det en generell økning på festivalen som helhet, sier Ingegerd Eggen.

Hun legger til at de har hatt strålende vær i perioden, og i tillegg til tilreisende fra inn og utland har også mange verdalinger tatt turen til Stiklestad under Olsok.

Fredag 28. juli sendte Nea Radio hele ettermiddagssendingen fra Stiklestad. Hør alle intervjuene fra sendingen her:

Foto: Karin Jegtvik